Βιταμίνη B6 – Πυριδοξίνη

Περιγραφή

Η βιταμίνη Β6, που ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αποτελεί μια ομάδα ουσιών (πυριδοξίνη, πυριδοξάλη, πυριδοξαμίνη) οι οποίες βρίσκονται στις τροφές. Μεταξύ τους συγγενεύουν και συνεργάζονται, ενώ και οι 3 μορφές μετατρέπονται σε pyridoxal phosphate. Η ικανότητα διατήρησης της υδατοδιαλυτής βιταμίνης Β6 στον οργανισμό είναι αρκετά χαμηλή, επομένως η ημερήσια διατροφική αναπλήρωση είναι αναγκαία.

Δράση-χρήση

Είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Η βιταμίνη Β6 λειτουργεί ως συνένζυμο και παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων των τροφών για παραγωγή ενέργειας. Σημαντική πρόδρομη ουσία για τη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, καθώς η κύρια δράση της έγκειται στη παραγωγή της σεροτονίνης από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, στον εγκέφαλο καθώς και άλλων νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των νοητικών διαδικασιών και της καλής διάθεσης. Επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμογλοβίνης και αντισωμάτων καθώς και για τη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Β12 ενώ επιδρά πιθανώς θετικά στη μείωση της ομοκυστεΐνης, που παίζει ρόλο στην αρτηριοσκλήρωση.
Επιπλέον η βιταμίνη Β6 μειώνει τις μυϊκές κράμπες και το μούδιασμα στα άκρα, ενώ ελαττώνει την ξηροστομία που προκαλούν ορισμένα αντικαταθλιπτικά.
Συντελεί στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη παραγωγή των προσταγλανδινών, που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών. Επιπλέον έχει σημαντική δράση στην ισορροπία των επιπέδων νατρίου-καλίου στον οργανισμό και στομεταβολισμό της ισταμίνης και στη σύνθεση των στεροειδών ορμονών.

Σταθερότητα

Η πυριδοξίνη είναι σχετικά σταθερή στη θερμοκρασία αλλά είναι ευαίσθητη στο φως, στο μαγείρεμα και στο αλκαλικό περιβάλλον (baking soda). Η παστερίωση και οι διάφορες επεξεργασίες της τροφής (κατάψυξη, άλεση, υπεριώδης ακτινοβολία, το κάπνισμα των τροφών κλπ) καταστρέφουν τη βιταμίνη Β6.

Συμπτώματα Ανεπάρκειας


Ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 πιθανώς να εμφανιστεί σε γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή με αντισυλληπτικά, σε λιποβαρή άτομα και ηλικιωμένους λόγω μειωμένης και ελλιπούς διατροφής, καθώς και σε περιπτώσεις χρόνιου αλκοολισμού.
Έλλειψη βιταμίνης Β6 μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα όπως:

• Υποχρωμική αναιμία (μη φυσιολογική μείωση της αιμογλοβίνης στα ερυθροκύτταρα)
• Δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος
• Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
• Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων
• Αδύναμη ανάπτυξη
• Κοιλιακές διαταραχές, ναυτία και εμετό
• Πέτρες στα νεφρά
• Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης
• Κατάθλιψη, αϋπνία και μειωμένη εγρήγορση

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια
H Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για τη βιταμίνη Β6 είναι 1,4mg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA). Ωστόσο η χορήγηση της υδατοδιαλυτής βιταμίνης Β6 είναι ανεκτή ακόμα και σε μεγάλες δόσεις έως 200mg, λόγω του ότι πλεονάζουσες ποσότητες αποβάλλονται
από τον οργανισμό. Η πυριδοξίνη έχει χορηγηθεί σε ημερήσια πρόσληψη έως 100-200mg για περιόδους 3-4 ετών χωρίς ανεπιθύμητα συμπτώματα. Όπως συμβαίνει με όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πιο αποτελεσματική όταν παρέχεται σε διατροφικά συμπληρώματα μαζί με τις υπόλοιπες Βιταμίνες Β3. Διατροφή πλούσια σε μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών απαιτεί επιπλέον βιταμίνη Β6 για τον μεταβολισμό.

Ωφέλη από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6:

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS) και πόνοι περιόδου

Μελέτες αναφέρουν ότι η λήψη βιταμίνης Β6 από τις γυναίκες, σε ποσότητα έως 100mg, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων που ακολουθούν το διάστημα πριν την εμμηνορρυσία (πόνοι περιόδου, αδιαθεσία, κλπ), καθώς. Ωστόσο περισσότερη έρευνα απαιτείται προς τεκμηρίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Αντισυλληπτική αγωγή-Ορμονική υποκατάσταση (HRT)

H πυριδοξίνη, σύμφωνα με μελέτη σε ποσότητα 20mg 2 φορές ημερησίως, μπορεί να βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της άσχημης διάθεσης και κατάθλιψης, που μερικές φορές εμφανίζονται σε γυναίκες που ακολουθούν αγωγή με αντισυλληπτικά.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (ΣΚΣ)

Ορισμένες μελέτες, αλλά όχι όλες, έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης Β6 είναι συνήθης σε άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Διατροφική πρόσληψη με βιταμίνη Β6 έχει αναφερθεί ότι είναι ωφέλιμη στη μείωση των συμπτωμάτων του ΣΚΣ5.

Ανοσοποιητικό

Ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης Β6 είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού κυρίως των ηλικιωμένων που συνήθως έχουν μειωμένη άμυνα.

Ναυτία

Η βιταμίνη Β6 είναι ευεργετική στην αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας και εμετού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών6. Επίσης άτομα με ευαισθησία στο αμινοξύ γλουταμίνη, που χρησιμοποιείται στη προετοιμασία του κινέζικου φαγητού (Chinese restaurant syndrome), αντιδρούν με συμπτώματα ναυτίας. Η χορήγηση πυριδοξίνης μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Σιδηροβλαστική αναιμία και αναιμίες εξαρτώμενες από τη πυριδοξίνη

Η βιταμίνη Β6 έχει ωφέλιμη δράση σε ορισμένες μορφές αναιμίας, συμπεριλαμβανομένης και της σιδηροβλαστικής αναιμίας, κατόπιν ιατρικής συστάσεως.

Καπνιστές και άτομα με συχνή κατανάλωση αλκοόλ

Η βιταμίνη Β6, όπως και οι υπόλοιπες βιταμίνες B-Complex, μειώνεται από το κάπνισμα και την συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ9,10.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6

Πηγές φυσικής βιταμίνης Β6: μαγιά μπύρας, φύτρο σιταριού, ηλιόσποροι, μπανάνες, συκώτι, κρέας, ψάρια, καρύδια.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ B6  (mg/100g)
Διατροφική Μαγιά 2,60
Συκώτι  πουλερικών (μαγειρεμένο) 2,30
Φύτρο σιταριού 1,93
Μπανάνα 1,30
Ηλιόσποροι 1,24
Μοσχάρι γάλακτος (μπριζόλα) 0,64
Καρύδια 0,59
Γαλοπούλα (στήθος σωτέ) 0,52
Σολομός 0,566
Γάλα 0,43
Ψωμί (πολύσπορο) 0,38
Σοκολάτα μαύρη (70% κακάο) 0,37
Κοτόπουλο 0,275
Ψάρι 0, 263
Πιπεριές (βραστές) 0,26

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Η βιταμίνη Β6 αλληλεπιδρά συνεργιστικά με τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης Β6, απαιτείται λόγω αγωγής με φάρμακα που δρουν ανταγωνιστικά και μειώνουν την απορρόφηση της, όπως: Phenyntoin (αντιεπιληπτικό), Phenobarbitone (βαρβιτουρικό), Theophylline (φάρμακο για αναπνευστικές παθήσεις), Isoniazid (φάρμακο για τη φυματίωση), Hydralazine (αντιυπερτασικό), Cycloserine & Penicillamine (αντιβιοτικά), Levodopa: Η βιταμίνη Β6 δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με φαρμακευτική αγωγής με Levodopa για τη νόσο του Parkinson.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

ProbioAde, BeautyAde, MenoAde, B- Complex, Daily One, Xtra Energy, Vitality 50+, Memory, Ηλεκτρολύτες, RoyalTonic, OsteoAde, LiverAde, VisionAde, Μαγνήσιο

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Niacin. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, D.C.: National Academy Press; 1998:123–149.

Gunn ADG. Vitamin B6 and the premenstrual syndrome (PMS). Int J Vitam Nutr Res 1985;(Suppl 27):213–24 [review].

Russ CS, Hendricks TA, Chrisley BM, et al. Vitamin B-6 status of depressed and obsessive-compulsive patients. Nutr Rep Int 1983;27:867–73.

Fuhr JF, Farrow A, Nelson HS. Vitamin B6 levels in patients with carpal tunnel syndrome. Arch Surg 1989;124:1329–30.

Franzblau A, Rock CL, Werner RA, et al. The relationship of vitamin B6 status to median nerve function and carpal tunnel syndrome among active industrial workers. J Occup Environ Med 1996;38:485–91.

Vutyavanich T, Wongtra-ngan S, Ruangsri R. Pyridoxine for nausea and vomiting of pregnancy: a randomized, double blind, placebo-controlled trial. Am J Obstet Gynecol 1995;173:881–4.

Gaby AR. Literature review & commentary. Townsend Letter for Doctors June 1990;338–9.

Orehek AJ, Kollas CD. Refractory postpartum anemia due to vitamin B6 deficiency. Ann Intern Med 1997;126(10):834–5 [letter].

Iwama H, Iwase O, Hayashi S, et al. Macrocytic anemia with anisocytosis due to alcohol abuse and vitamin B6 deficiency. Rinsho Ketsueki 1998;39:1127–30 [in Japanese].

Baker H. A vitamin profile of alcoholism. Int J Vitam Nutr Res 1983;(suppl 24):179. 11. Ciqual French food composition table version 2012.