Γλυκοζαμίνη – Glucosamine

Περιγραφή 

Η γλυκοζαμίνη, ένας αμινοσακχαρίτης που παράγεται στο σώμα από γλυκόζη και γλουταμίνη, βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του χόνδρου, υλικό που περιβάλλει τις αρθρώσεις και συμμετέχει στον σχηματισμό των συνδέσμων που συνδέουν τις αρθρώσεις με τα οστά. Αποτελεί πρόδρομο ουσία των γλυκοζαμινογλυκανών (GAC) και πρωτεογλυκανών, απαραίτητα συστατικά για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, που συγκρατεί τα όργανα στη σωστή θέση τους. Επομένως η γλυκοζαμίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και την ανανέωση ιστών, χόνδρων, αρθρώσεων και αρθρικού υγρού.

Δράση-χρήση       

Η γλυκοζαμίνη αναστέλλει τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των κυττάρων , που προάγουν την δημιουργία του χόνδρου και αρθρικού υγρού, που συμβάλλει στη λίπανση του χόνδρου. Σύμφωνα με μελέτες, η διαταραχή της ομοιόστασης των ιστών οφείλεται σε υπερβολικό βάρος, υψηλή μηχανική φόρτιση, κακή στάση του σώματος ή τραυματισμούς του παρελθόντος. Επίσης η γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του χόνδρου, που αντικατοπτρίζεται από κοινού σε στένωση και μείωση της λειτουργικότητας του. Η γλυκοζαμίνη είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο του ιστού του αρθρικού χόνδρου, και φυσιολογικά επάγει το σχηματισμό του. Βοηθά στη φυσιολογική διατήρηση του αρθρικού χόνδρου, που απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των αρθρώσεων και την κατάλληλη δομή και λειτουργία τους. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου, της δυσκαμψίας και του πρηξίματος των αρθρώσεων και της οστεοαρθρίτιδας, εκφυλιστική κοινή διαταραχή που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.                                                                                                                          

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια            

Ημερήσια προτεινόμενη δοσολογία για την γλυκοζαμίνη δεν έχει ακόμη θεσπιστεί.Ως διατροφικό συμπλήρωμα, η ημερήσια προτεινόμενη δοσολογία είναι ισοδύναμη με    500-1000μg θειϊκής γλυκοζαμίνης. Η συμπληρωματική λήψη γλυκοζαμίνης για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με διάφορες κλινικές μελέτες 1, 2,3,4.                                                                                                                                                                    

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Γλυκοζαμίνη

1.Αρθρίτιδα

Η γλυκοζαμίνη αποτελεί συστατικό των χόνδρων και του αρθρικού υγρού. Πλείστες έρευνες συνηγορούν στη θετική επίδραση της γλυκοζαμίνης σε περιπτώσεις αρθρίτιδας καθώς αναδομεί τον κατεστραμμένο χόνδρο και το αρθρικό υγρό, αντιμετωπίζοντας τον πόνο, το πρήξιμο, την πρωινή δυσκαμψία και κατά συνέπεια συμβάλλει στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων και σε περιπτώσεις εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας 5,6,7.

 

2.Οστεοαρθρίτιδα γόνατος – Αθλητές

Το ευεργετικά οφέλη της συμπληρωματικής πρόσληψης γλυκοζαμίνης στη λειτουργία των αρθρώσεων και την μείωση πόνου σε περιπτώσεις τραυματισμού του γόνατος αθλητών έχει διερευνηθεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διπλής τυφλής ελεγχόμενης με placebo μελέτης, η ημερήσια πρόσληψη 1500mg γλυκοζαμίνης είχε αξιοσημείωτη βελτίωση στη λειτουργία των αρθρώσεων αναφορικά με την κάμψη και έκταση μετά από 4 εβδομάδες 8,9.

Καθώς το πλέγμα των μεσοσπονδύλιων δίσκων αποτελείται από γλυκοζαμινογλυκάνες, οι επιστήμονες διερεύνησαν το πιθανώς θετικό αποτέλεσμα χρήσης γλυκοζαμίνης στην αναγέννηση του δίσκου της σπονδυλικής στήλης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συνεργιστική πρόσληψη γλυκοζαμίνης, χονδροϊτίνης και μαγγανίου, που είναι συν-παράγοντας της βιοσύνθεσης των πρωτεογλυκανών, μειώνει τον πόνο χαμηλά στη μέση και ενισχύει την αντοχή και ευλυγισία της 10.

 

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις 

Επειδή η θειϊκή γλυκοζαμίνη προέρχεται από τον σκελετό οστρακοειδών (γαρίδες, καβούρια, καραβίδες κλπ.) πιθανόν να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με υπερευαισθησία ή αλλεργίες στα οστρακοειδή. Άτομα με διαβήτη ή που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη παυσίπονα αντιπηκτικά ή άλλα σκευάσματα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν τη χρήση συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης. Να μη λαμβάνεται από παιδιά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, λόγω μη επαρκών στοιχείων. Ελαφρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κοιλιακές κράμπες, ναυτία και διάρροια πιθανώς να εμφανισθούν σε ορισμένα άτομα με ευαισθησία.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

FlexAde, FlexAde Xtra

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Murray MT. Glucosamine suphate: effective osteoarthritis treatment. Amer J Nat Med 1994;Sept:10-14

Crolle G, D Este E. Glucosamine sulphate for the management of arthrosis: a controlled clinical evaluation. Curr Med Res Opin 1980;7:104-109

Qiu GX, Gao SN, Giacovelli G, et al. Efficacy and safety of glucosamine sulfate versus ibuprofen in patients with knee osteoarthritis. Arzneim Forsch 1998;48:469-74

Pujalte JM, Llavore EP, Ylescupidez FR. Double-blind clinical evaluation of oral glucosamine sulphate in the basic treatment of osteoarthrosis. Curr Med Res Opin 1980;2:110-114

Tapadinhas MJ, Rivera IC, Bignamini AA. Oral glucosamine sulfate in the management of arthrosis: report on a multi-centre open investigation in Portugal. Pharmatherapeutica 1982:3:157-168.

Gang X, Gao L: Therapeutic results of glucosamine hydrochloride for knee osteoarthiris. Zhing-guo Xiu Fu Chong Jian Wai Ke Za Zhi. 2008 Jan:22(1):29-31.chinese

Simanek V, Kren V, Ulrichova J, Gallo J. The efficacy of Glucosamine suphate and chondroitin sulphate in the treatment of osteoarthritis. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2005 Jun; 149(1):51-6. Review.

Ostojiic SM, Arsic M, Prodanovic S, Vukonic J, Zlatovic M. Glucosamine administration in athletes: effects on recovey of acute knee injury. Res Sports Med,2007 April-Jun;15(2);113-24

Pavelká K1, Gatterová J, Olejarová M, Machacek S, Giacovelli G, Rovati LC. Glucosamine sulfate use and delay of progression of knee osteoarthritis: a 3-year, randomized, placebo-controlled, double-blind study. Arch Intern Med. 2002 Oct 14; 162(18):2113-23.

Van Blitterswijk WJ, Van de Nes JC, Wusmann PI. Glucosamine and chondroitin sulphate supplementation to treat symptomatic disc degeneration: biochemical rationale and case report. BMC Complement Altern Med. 2003. Jun 10; 3:2.