Εχινάκεια – (Echinacea)

Περιγραφή

Η echinacea είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στην Αμερική. Πρόκειται για αυτοφυές φυτό της Βορείου Αμερικής ενώ καλλιεργείται ευρέως και στην Ευρώπη. Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη «εχινός» (σκαντζόχοιρος), λόγω των αγκαθιών που βρίσκονται ανάμεσα στα κωνοειδή ροζ και μωβ άνθη του. Σύμφωνα με αναφορές οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν την εχινάκεια για περισσότερα από 400 χρόνια για τη θεραπεία λοιμώξεων, πληγών και γενικά θεωρούσαν το φυτό ως μια γενική «πανάκεια» διαταραχών υγείας. Το βότανο αυτό είχε δημοφιλή θεραπευτική χρήση κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, ενώ στη συνέχεια παρασκευάσματα με εχινάκεια, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά εμπειρικά και στη συνέχεια βασισμένα σε πλείστες τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν από πανεπιστήμια και ιατρικούς οργανισμούς, κυρίως στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις HΠA.

Δράση-χρήση

Πρόκειται για ένα βότανο, γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση κατά των ιών. Επιστημονικά έχει επιδείξει ευεργετικές αντιβιοτικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συντελούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλοί βοτανολόγοι προτείνουν echinacea για την καταπολέμηση των λοιμώξεων του σώματος. Στις δραστικές ουσίες που επιστημονικά υποστηρίζουν αυτές τις δράσεις του φυτού περιλαμβάνονται πολυσακχαρίτες, γλυκοπρωτεΐνες, αιθέρια έλαια, πολυένια, βιταμίνη C, ελαϊκό οξύ και φλαβονοειδή.

Η εχινάκεια βοηθά στην ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού⁵, συμβάλλοντας στη πρόληψη του κοινού κρυολογήματος, ενώ παράλληλα επιταχύνει τη γρήγορη ανάρρωση συντελώντας στη μείωση των συμπτωμάτων.

Προτεινόμενη δοσολογία – Ασφάλεια

Η εχινάκεια λαμβάνεται στο 90% των περιπτώσεων για να περιοριστούν τα συμπτώματα (φαρυγγίτιδα, βήχας, πυρετός) και η διάρκεια του κρυολογήματος. Πολλοί είναι, επίσης, αυτοί που τη λαμβάνουν προληπτικά στη διάρκεια του χειμώνα, αφού φαίνεται πως μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του κρυολογήματος. Για γενική ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, κατά τη διάρκεια κρυολογημάτων, λοιμώξεων του άνω ανοσοποιητικού η προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία είναι περίπου 1g 3 φορές την ημέρα, για 7-10 ημέρες.

Ασφάλεια & προφυλάξεις

H εχινάκεια θεωρείται από τα ασφαλέστερα βότανα, αρκεί να λαμβάνεται σωστά. Σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι τοξική, ενώ οι παρενέργειες που μπορεί να έχει σχετίζονται, ως επί το πλείστον με ήπιες στομαχικές διαταραχές³. Οι πολύ μεγάλες δόσεις εχινάκειας μπορεί να προκαλέσουν ναυτίες και ζάλη. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με ατοπία ή αλλεργία³-⁴ σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων. Ωστόσο η εχινάκεια δρα επικουρικά, ενώ δεν αντικαθιστά άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες. Αν στη διάρκεια της λήψης της τα συμπτώματα επιμείνουν ή χειροτερεύσουν, θα πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή. H χρήση της αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 12 ετών, σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν⁶, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την ασφάλεια της λήψης της στις παραπάνω περιπτώσεις.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με εχινάκεια

Η echinacea χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, την επούλωση των πληγών, την υγεία του δέρματος, τη διέγερση της ανοσοποιητικής απόκρισης και ως αντισηπτικό.

  • Ενδυνάμωση Ανοσοποιητικού

Η echinacea χρησιμοποιείται πρωτίστως για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, γι’ αυτό και αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα). Με λίγα λόγια, το βότανο αυτό έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες. Η δράση της έγκειται στην ιδιότητά της να διεγείρει τους αιμοκυτοβλάστες στο μυελό των οστών, να παράγουν περισσότερα και ισχυρότερα λευκά αιμοσφαίρια και μάλιστα Τ λεμφοκύτταρα, που καταπολεμούν ιούς και βακτήρια. Συχνά αναφέρεται ως ένα φυσικό «αντιβιοτικό» καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό.

  • Κοινό κρυολόγημα και γρίπη

Σήμερα, η echinacea είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται για να μειώσει την εμφάνιση, τη διάρκεια¹² και τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος⁷-¹¹ και της γρίπης¹-² καθώς και των σχετικών συμπτωμάτων, όπως πονόλαιμος, φαρυγγίτιδα, βήχας και πυρετός. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα εχινάκειας για 3-6 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου προλαμβάνουν την εμφάνιση κρυολογημάτων.

  • Αντιφλεγμονώδης δράση

Συχνά χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση φλεγμονών⁹ και μολύνσεων. (ουρολοιμώξεις), κολικών και δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έρπης, έλκος, πληγές, εγκαύματα, ακμή).

  • Κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού

Η echinacea χάρη στην ιδιότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ερεθισμένης ουροδόχου κύστης και των σχετικών βακτηριακών λοιμώξεων¹⁴.

  • Επούλωση πληγών & φωτογήρανσης δέρματος

Μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες της εχινάκειας¹⁰ προστατεύουν το κολλαγόνο από την οξείδωση παρέχοντας μια ένδειξη για τοπική χρήση εκχυλισμάτων εχινάκειας στη πρόληψη και ενδεχομένως θεραπεία φωτογήρανσης του δέρματος από τις ακτινοβολίες UVA/UVB.

  • Αντισηπτική & αντιμυκητιακή δράση 

Η εχινάκεια σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης μπορεί να έχει αντισηπτική δράση ενάντια στους μύκητες¹³.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Άτομα που πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, αυτοάνοσα νοσήματα⁸, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες δεν πρέπει να την χρησιμοποιούν. Ενδεχομένως να έχει αλληλεπίδραση με ανοσοκατασταλτικά ( κορτιζόνη).

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

Echinacea, Ester C

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Jawad M, Schoop R, Suter A, et al. Safety and efficacy profile of Echinacea purpurea to prevent common cold episodes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Evid based Complement Alternat Med 2012;2012:841315. Epub 2012 Sep 16.

Shah SA, Sander S, White CM, et al. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis 2007;7:473-80

Huntley AL, Thompson Coon J, Ernst E. The safety of herbal medicinal products derived from Echinacea species: a systematic review. Drug Sf 2005;28:387-400.

Mullins RJ. Echinacea-associated anaphylaxis. Med J Aust 1998;168:170-1

Di Pierro F, Rapacioli G, Ferrara T, Togni S. Use of a standardized extract from Echinacea angustifolia (Polinacea) for the prevention of respiratory tract infections. Altern Med Rev 2012;17:36-41

Perri D, Dugoua JJ, Mills E, Koren G. Safety and efficacy of echinacea (Echinacea augustafolia, e. purpurea and e. pallida) during pregnancy and lactation. Can J Clin Pharmacol 2006;13:e262-7.

Schoop R, Klein P, Suter A, Johnston SL. Echinacea in the prevention of induced rhinovirus colds: a meta-analysis. Clin Ther 2006;28:174-83.

Lee AN, Werth VP. Activation of autoimmunity following use of immunostimulatory herbal supplements. Arch Dermatol 2004;140:723-7.

Speroni E, Govoni P, Guizzardi S, et al. Anti-inflammatory and cicatrizing activity of Echinacea pallida Nutt. root extract. J. Ethnopharmacol 2002;79:265-72.

Facino RM, Carini M, Aldini G, et al. Echinacoside and caffeoyl conjugates protect collagen from free radical-induced degradation: a potential use of echinacea extracts in the prevention of skin photodamage. Planta Med 1995;61:510-4.

Giles JT, Palat CT III, Chien SH, et al. Evaluation of Echinacea for treatment of the common cold. Pharmacother 2000;20:690-7

Lindenmuth GF, Lindenmuth EB. The efficacy of echinacea compound herbal tea preparation on the severity and duration of upper respiratory and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Altern Complement Med 2000;6:327-34

Binns SE, Purgina B, Bergeron C. Light-mediated antifungal activity of Echinacea extracts. Plant Med 2000;66:241-4

Westendorf J Carito – in-vitro Untersuchungen zum Nachweiss spasmolytischer und kontraktiler Einflüsse. Therapiewoche, 32:6291-6297, 1982.