Κολλαγόνο

Περιγραφή 

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη δομή του δέρματος για την ελαστικότητά και για τη σταθερότητά του. Επιπλέον το κολλαγόνο βρίσκεται σε διάφορες ινώδεις δομές του σώματος, όπως στα οστά, στους χόνδρους, τένοντες, συνδέσμους, νύχια και μαλλιά και αποτελεί στοιχείο κλειδί για την απαραίτητη κινητικότητα του μυ σκελετικού συστήματος. Η παρουσία του κολλαγόνου στον οργανισμό συμβάλλει στην προστασία, στη σταθερότητα και στην ευελιξία αυτών των δομών, ενώ συγχρόνως υποβοηθά την αναγέννηση και συντήρηση των υποστηρικτικών ιστών.

 

Δράση-χρήση                                                                                                                   

Το κολλαγόνο παρασκευάζεται από αμινοξέα και μία από τις κύριες λειτουργίες του είναι η ενίσχυση των δομών που υποστηρίζουν και προάγουν τη συνοχή των κυττάρων και των ιστών. Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει το 90% της οργανικής οστικής μάζας και θεωρείται ότι η πρόσληψη πεπτιδίων κολλαγόνου έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο που περιέχεται στα συμπληρώματα διατροφής έχει συνήθως παραχθεί με ενζυμική ζύμωση για να το καταστήσει πιο εύπεπτο & εύκολα αφομοιώσιμο από το σώμα.

  • Ενισχύει οστά και αρθρώσεις
  • Προλαμβάνει τις ρυτίδες, ενισχύοντας τη σφριγηλότατα του δέρματος
  • Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει ραγάδες και κυτταρίτιδα
  • Ενδυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια                                                                                              

 

Συμπτώματα Ανεπάρκειας

 Η ηλιακή ακτινοβολία περιέχει υπεριώδεις ακτίνες τύπου UVA και UVB. Οι ακτίνες αυτές διεισδύουν στα βαθιά στρώματα του δέρματος και προκαλούν βλάβες στο κολλαγόνο και συγχρόνως εμποδίζουν τη σύνθεση νέου κολλαγόνου.Επιπρόσθετα οι ακτίνες του ήλιου είναι υπεύθυνες για την πρόκληση ρυτίδων, επιταχύνοντας τη γήρανση του δέρματος λόγω του ότι καταστρέφουν το κολλαγόνο του. Εκτός από αυτό, με την πάροδο της ηλικίας, μειώνεται και η ενδογενής παραγωγή κολλαγόνου, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη τάση για εμφάνιση ρυτίδων.

Επίσης το καθημερινό στρες και η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, που αντανακλώνται ακόμη και στην εμφάνιση, δηλ. στην επιδερμίδα, στα νύχια, στα μαλλιά, κλπ.

                                                                                                 

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια    

Ημερήσια Συνιστώμενη δόση για το κολλαγόνο δεν έχει ακόμη θεσπιστεί. Ως συμπλήρωμα διατροφής πρόσληψη 1-2γρ θεωρείται ασφαλής. Επαρκής πρόσληψη κολλαγόνου προάγει αύξηση στη σφριγηλότατα του δέρματος, αυξάνει το μυϊκό τόνο και εμποδίζει την εμφάνιση ρυτίδων και ραγάδων.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Κολλαγόνο

Η επαρκής πρόσληψη κολλαγόνου βοηθά στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων και ανακούφιση του πόνου καθώς επίσης και στην αύξηση της σφριγηλότητας του δέρματος, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη και τη θεραπεία των ρυτίδων, ραγάδων και κυτταρίτιδας. Επίσης το κολλαγόνο είναι απαραίτητο στοιχείο για υγιή οστά, δόντια, ούλες και αιμοφόρα αγγεία.

 

  1. Υγεία αρθρώσεων

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα υδρολυμένο κολλαγόνο απορροφάτε στο έντερο και αποθηκεύεται στον χόνδρο 1, προάγοντας την αναδόμησή του, καθώς ενισχύει τη βιοσύνθεση τύπου ΙΙ κολλαγόνου στα χονδροκύτταρα, που είναι τα δομικά του κύτταρα 2. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο μπορεί να παίζει ρόλο στη πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα 2. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών μελετών το υδρολυμένο κολλαγόνο μπορεί να βελτιώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και τη λειτουργικότητα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα και ρευματική αρθρίτιδα 3,4,5. Επίσης σε διπλή τυφλή ελεγχόμενη με placebo μελέτη που συμμετείχαν άτομα με οξεία ρευματοειδή αρθρίτιδα, η λήψη κολλαγόνου συνέβαλλε στη μείωση πρηξίματος5.

  1. Αθλητές

Σε αθλητές, είναι πολύ σημαντική η πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως το κολλαγόνο, να είναι μεγαλύτερη καθώς υπάρχει σαφής φθορά συνδέσμων και αρθρώσεων, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία. Επομένως η πρόσληψη κολλαγόνου 6 βοηθά στην αναγέννηση του χόνδρου και στην αναδόμηση των ιστών, μειώνοντας τις παραμέτρους ενδεχομένως με αρνητική επίπτωση στην αθλητική απόδοση.

  1. Οστεοπόρωση

Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο του κολλαγόνου στη δομή των οστών, συνεπάγεται ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό των οστών. Τα αποτελέσματα μελέτης δείχνουν ότι βοηθά στη παρεμπόδιση αποδόμησης του κολλαγόνου των οστών 4. Επίσης σε μελέτη που συμμετείχαν ηλικιωμένες γυναίκες, η πρόσληψη υδρολυμένο κολλαγόνου σε συνδυασμό με την ορμόνη καλσιτονίνη για διάστημα 24 εβδομάδων είχε ως αποτέλεσμα αξιοσημείωτα σημαντική απέκκριση του κολλαγόνου από τα οστά απ’ ότι  η πρόσληψη μόνο καλσιτονίνης 7.

  1. Ομορφιά

Το κολλαγόνο συμβάλει στη στήριξη των  ιστών και παρέχει μεγαλύτερη δύναμη, ζωτικότητα και υγεία, λειτουργώντας ως μια επιπλέον βοήθεια σε θεραπείες αδυνατίσματος, συμβάλλοντας στη μείωση της πλαδαρότητας που έρχεται με την απώλεια των δομών στήριξης και όγκου (μυς και λίπος) που είναι συχνά αναπόφευκτη. Χάρη στη καλή ικανότητα συγκράτησης νερού χρησιμοποιείται ευρέως ως ενυδατικός παράγοντας σε καλλυντικά προϊόντα. Επίσης αποτελεί ένα υποσχόμενο συστατικό για την αντιγήρανση του δέρματος 8.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις                                                                              

Λόγω του ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να διασφαλιστεί ότι η ασφαλής χρήση του συστατικού στη περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού, ως μέτρο προφύλαξης δεν συνιστάται η χρήση. Σε περίπτωση γνωστής υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή αν υπάρχουν συχνές αλλεργικές αντιδράσεις, είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή πριν τη χρήση συμπληρωμάτων με κολλαγόνο

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

FlexAde Xtra

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Bello AE, Oesser S (2006): Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Curr Med Ress Opin. 2006 Nov:22(11):2221-32

Oesser S, Seifert J (2003); Stimulation of type II collagen biosynthesis andsecretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen. Cell Tissue Res. 2003 Mar;311(3):393-9.

Bagchi D, Misner B, et al (2002): Effects of orally administered undenatured type II collagen against arthritic inflammatory diseases: a mechanistic exploration. Int Clin Pharmacol Res 2002:22(3-4):101-10

Moskowitz RW,2000: Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum, 2000 Oct;30(2):87-99.

Trentham DE, et al: Effects of oral administration of type II collagen on rheumatoid arthritis. Science 1993 Sep 24:261(5129):1727-30.

Clark KL, Sebastianelli W, et al 92008): 24-week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin;24(%):1485-96

Adam M et al;1996. Postmenopausal osteoporosis. Treatment with calcitonin and a diet rich in collagen proteins. Cas Lek Cesk 31;135(3):74-8

Peng Y et al. Evaluation for collagen products for cosmetic application. J. Cosmet Sci; 55(4):327-41