Λουτεΐνη

Περιγραφή

Η λουτεΐνη ανήκει στην οικογένεια των καροτινοειδών ουσιών που υπάρχουν στα φυτά και είναι υπεύθυνες για το κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα ορισμένων φρούτων και λαχανικών. Είναι το μοναδικό συστατικό μαζί με τη ζεαξανθίνη που περιέχεται στην ωχρά κηλίδα των ματιών. Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στη κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και είναι υπεύθυνη για την οξύτερη όραση, που είναι απαραίτητη για την ανάγνωση & γραφή, την οδήγηση τη νύχτα και την δυνατότητα να βλέπει κανείς καλύτερα τα χρώματα. Επομένως ο ρόλος της ωχράς κηλίδας είναι σημαντικός για την οξεία και λεπτομερή κεντρική όραση.

Δράση-χρήση

Η λουτεΐνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, είναι πολύτιμη για την υγεία των ματιών καθώς δρα σαν φίλτρο¹ που απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία (το μπλε ορατό φως αλλά και την υπεριώδη UV), καταπολεμώντας τις βλαβερές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών στα μάτια, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD-Age related Macular Degeneration) και ο καταρράκτης, διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση¹⁰. Η πολύτιμη αντιοξειδωτική ιδιότητα της λουτεΐνης επίσης συμβάλλει και στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB²-³-⁴.

Συμπτώματα Ανεπάρκειας

Η προστατευτική δράση της λουτεΐνης μειώνεται με την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UV) λόγω του οξειδωτικού στρες που δημιουργείται³. Για να διατηρηθεί η προστατευτική δράση της λουτεΐνης απαιτείται η διατροφική τροφοδότηση του οργανισμού με αυτό το συστατικό.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια

Η λουτεΐνη θεωρείται ασφαλές διατροφικό συστατικό⁸. Η προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία είναι έως 10mg.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με λουτεΐνη

  • Μείωση κινδύνου εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη λουτεΐνης μπορεί να βελτιώσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας η οποία συνήθως σχετίζεται με την ηλικία. Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν προβλήματα μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ οι καπνιστές είναι δυνητικά περισσότερο ευάλωτοι να εκδηλώσουν αυτή τη διαταραχή. Η διατροφική συμπλήρωση λουτεΐνης είχε αξιοσημείωτη βελτίωση στη λειτουργία της όρασης σε ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας⁶-⁸. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 40%⁵.

  • Βελτίωση του δέρματος

Η λουτεΐνη ως αντιοξειδωτικό λειτουργεί ως φίλτρο απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας και στο δέρμα. Τόσο η διατροφική πρόσληψη όσο και η τοπική εφαρμογή στο δέρμα, προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και την πρόωρη φωτογήρανση ενώ συγχρόνως αυξάνει την ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος⁷.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Δεν έχουν αναφερθεί.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

VisionAde, Xtra Energy, Daily One, Vitality 50+

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Junghans A, Sies H, Stahl W (2001): macular pigments lutein and zeaxanthin as blue light filters studied in liposomes. Arch Biochem Biophys 2001:Jul 15:39(2):160-4

Eichler D, Sies H, Shahl W (2002). Divergent optimum levels of lycopene, beta carotene, lutein protecting against UVB irradiation in human fibroblasts. Photoch photobiol 2002 May:75 (5):503-6

Sujak A, et al 1999. Lutein and zeaxanthin as protectors of lipid mambranes against oxidative damage; the structural aspects. Arch Biochem Biophys 1999:Nov 15;371(2):301-7 15:39(2):160-4

Morganti P, Fabrizi G, Bruno C. 2004: Role of topical and nutritional supplement to modify the oxidative stress

Seddon JM, Ajani UA, Sperduto RD et al (1994) Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age related macular degeneration. JAMA; 272: 1413-1420.

Richer S, Stiles W, Statkute L et al (2004) Double masked placebo controlled randomized trial of lutein and antioxidant supplementation in the intervention of atrophic age related macular degeneration. Optometry; 75(4): 216-230.

P, Fabrizi G, Ruocco V, Roberts R, Morganti P. 2007: Beneficial longterm effects of combined oral/topical antioxidant treatment with the carotenoids lutein and zeaxanthin on human skin: a double-blind, placebo controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2007;20(4):199-210

Alves-Rodrigues, Shao A (2004). The science behind Lutein Intern Toxicol. Lett. 2004 April 15;150(1):57-83

Klein R, Klein BE, Linton KL, Prevelance of age-related maculopathy. The Beaver Dam Study. Ophthamology 1992;99:933-43

Roberts RL1, Green J, Lewis B. Lutein and zeaxanthin in eye and skin health. Clin Dermatol. 2009 Mar-Apr;27(2):195-201.