Λυκοπένιο

Περιγραφή

Το λυκοπένιο, πολύτιμη καροτινοειδής ουσία, αποτελεί φυτική χρωστική που προσδίδει το κόκκινο χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς βρίσκεται στις τομάτες αλλά και στα κόκκινα φρούτα, όπως το καρπούζι, την παπάγια, τα σαγκουίνια, τις φράουλες, η αγριοτριανταφυλλιά και το ροζ γκρέιπφρουτ. Ουσιαστικά ο ρόλος του είναι σημαντικός για τη προστασία των φυτών αυτών από τις βλαβερές συνέπειες του ηλιακού φωτός όπως την οξείδωση. Στον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκεται στον ορό του αίματος και στους διάφορους ιστούς όπως του δέρματος, του συκωτιού, των επινεφριδίων, τους όρχεις και τον προστάτη.

Δράση-χρήση

Η παρουσία του λυκοπένιου στον οργανισμό υποδηλώνει τη σημαντική βιολογική του αξία και χρησιμότητα. Το λυκοπένιο είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ελευθέρων ριζών οξυγόνου¹-², που δημιουργούνται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και κατά τον μεταβολισμό. Ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχει επιπλέον ιδιότητες, όπως η ευεργετική του δράση στο δέρμα αλλά και η μείωση της χοληστερόλης, λόγω του ότι πιστεύεται ότι παρεμποδίζει τη δράση του ενζύμου που καταλύει την παραγωγή της.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια

Συνιστώμενη ημερήσια δόση για το λυκοπένιο δεν έχει ακόμη ορισθεί. Οι μελέτες προτείνουν ημερήσια πρόσληψη περίπου 6mg. Καθώς το λυκοπένιο αποτελεί φυσική ουσία αλλά υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ασφαλές συστατικό.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με λυκοπένιο
Τα αποτελέσματα σημαντικού αριθμού ερευνών έδειξαν ότι το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων σημαντικών παθήσεων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις

Η ικανοποιητική πρόσληψη λυκοπενίου σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα μπορεί να συμβάλλει στη πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων³. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η διατροφική πρόσληψη από τομάτες μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος σε άτομα με ήπια υπέρταση⁴.

Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως το λυκοπένιο προστατεύει την LDL χοληστερόλη από οξείδωση, προστατεύοντας έτσι τις αρτηρίες από την αθηροσκλήρυνση και κατά συνέπεια στεφανιαία καρδιακή νόσο5.

  • Μείωση κινδύνου υπερπλασίας προστάτη 

Η διατροφική πρόσληψη λυκοπενίου έδειξε ότι μπορεί να εμποδίσει την καλοήθη υπερπλασία προστάτη (Benign prostate hyperplasia-BPH) βελτιώνοντας τα συμπτώματα της νόσου⁶.

  • Ευεργετική επίδραση στο δέρμα

Το λυκοπένιο ως λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό έχει ευεργετική επίδραση σε ιστούς υψηλής περιεκτικότητας σε λιπίδια όπως το δέρμα, βελτιώνοντας τη λειτουργία των κυτταρικών συνάψεων και το μεταβολισμό των κυττάρων⁷. Τα αποτελέσματα πολλών μελετών που έχουν διεξαχθεί αναφορικά με τη χρήση του λυκοπενίου στην προστασία του δέρματος κατά της ηλιακής ακτινοβολίας UV, συνηγορούν ότι η ικανοποιητική διατροφική πρόσληψη και η τοπική εφαρμογή του στα πλαίσια της φροντίδας του δέρματος προστατεύει από τη δημιουργία ερυθήματος και προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα⁸.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις σχετικά με τη χρήση του λυκοπενίου.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

Vitality 50+

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Banhegyi G (2005):Lycopene-a natural antioxidant. Orv Hetil (2005). Jul 31,;146(31):1621-4. Review Hungarian

Rao Av, Ray MR, Rao LG (2006): Lycopene, Adv Food Nutr Res 2006;51:99-164. Review

Rao Av (2002): Lycopene tomatoes and the prevention of coronary disease Exp Biol Med (Maywood), 2002 Nov;227(10):908-13 Review

Engelhard YN, Gazer B, Paran E (2006): Natural antioxidants from tomato extract reduce blood pressure in patients with grade-1 hypertension: a double blind, placebo controlled pilot study, Am Heart J. 2006 Jan;151(1):100

Agarwal S, Rao AV. (1998): Tomato lycopene and low density lipoprotein oxidation: a human dietary intervention study. Lipids. 1998. Oct:33(10):981-4.

Scwarz S, Obermuller-Jevic UC, Hellmis E, Koch W, Jacobi G, Biesalski HK (2008): Lycopene inhibits disease progression in patients with benign prostate hyperplasia. J. Nutr. 2008 Jan:138(1):49-53

Tapiero H, Towsend DM, Tew KD (2004): The role of carotenoids in the prevention of human pathologies: Biomed Pharmacother 2004 Mar;58(2):100-10

Aust O, Stahl W, et al (2005). Supplementation with tomato-based products increases lycopene, phytofluene and phytoene levels in human serum and protects against erythyma. Int. J Vitam Nutr Res 2005. Jan;75(1):54-60.