Μαγιά Μπύρας (Brewer’s Yeast)

Περιγραφή

Η μαγιά μπύρας είναι ένα φυσικό προϊόν που συμπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μέταλλα, ένζυμα. Παράγεται από καλλιέργεια του μύκητα Saccharomyces Cerevisiae. Η μαγιά μπύρας είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στη διαδικασία ζύμωσης των σακχάρων σε αλκοόλη κατά την παρασκευή μπύρας. Συντελεί στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, βοηθά στην εξάλειψη της ακμής, τονώνει τα μαλλιά, ενισχύει τους μύες.

Δράση-χρήση

Η χρήση και η διατροφική αξία της μαγιάς μπύρας ήταν γνωστή από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η μαγιά μπύρας θεωρείται ως υπερ-τροφή, λόγω του ότι περιέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά: βασικά αμινοξέα, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες & βιταμίνες Β που δίνουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς επίσης και μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρο, χρώμιο, σελήνιο).

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια

Η μαγιά μπύρας αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για πολλά καθημερινά ήπια προβλήματα, όπως η ακμή, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα, ενώ αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για χορτοφάγους, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα σε δίαιτα και αθλούμενους. Η μαγιά μπύρας, όπως και άλλα προβιοτικά θεωρείται γενικά ως ασφαλές συμπλήρωμα. Ωστόσο μερικά άτομα πιθανώς να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές όπως φούσκωμα ή αέρια μετά από πρόσληψη προβιοτικών¹. Ωστόσο η προβιοτική της δράση την καθιστά ωφέλιμη για την καλή λειτουργία της γαστρεντερικής χλωρίδας. Διαβητικά άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να ελέγχουν τακτικά το σάκχαρο σε περιπτώσεις αγωγής με μαγιά μπύρας⁶.
Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων Μαγιάς Μπύρας

  • Ομορφιά

Χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η μαγιά μπύρας είναι απαραίτητη για την καλή εμφάνιση του δέρματος των νυχιών και μαλλιών που τα τονώνει και τα βοηθά να διατηρούν τη λάμψη τους. Επιπλέον η χρήση της μαγιάς μπύρας έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ακμής.

  • Μείωση όρεξης

Η πρόσληψη της μαγιάς μπύρας πριν το φαγητό δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση κορεσμού και έτσι βοηθά σε δίαιτες αδυνατίσματος.

  • Αντοχή

Λόγω της σύνθεσής της η μαγιά μπύρας βοηθά να αυξηθεί η αντοχή στην κούραση. Η πλούσια σύνθεσή της σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες και άριστες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση της αντοχής του οργανισμού και καταπολέμηση της υπερκόπωσης. Παράλληλα η μαγιά μπύρας βοηθά στην ενίσχυση των μυών. Ιδανικό συμπλήρωμα σε αθλούμενους και αθλητές που απαιτούν περισσότερη ενέργεια.

  • Τόνωση

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες Β, που είναι απαραίτητες για την φυσιολογική όρεξη και ανάπτυξη του οργανισμού, η μαγιά μπύρας θεωρείται ένα πολύ χρήσιμο τονωτικό για όλες τις ηλικίες.

  • Κατάλληλο για χορτοφάγους

Οι χορτοφάγοι συχνά επιλέγουν την μαγιά μπύρας σαν κορυφαίο διατροφικό συμπλήρωμα μιας και ο αποκλεισμός του κρέατος προκαλεί πτώση των επιπέδων των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

  • Υγιές Νευρικό σύστημα

Σημαντική ιδιότητα της μαγιάς μπύρας είναι η πολύτιμη συμβολή της στη διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος λόγω των πολύτιμων βιταμινών Β.

  • Άλλες ευεργετικές δράσεις

Έρευνες μελετούν τη δράση της μαγιάς στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων σε διαβητικούς ασθενείς. Λόγω του ότι αποτελεί πλούσια πηγή χρωμίου που βοηθά στην αξιοποίηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα. Ως εκ τούτου θεωρείται πιθανή η ευεργετική επίδειξη της μαγιάς μπύρας στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε διαβητικά άτομα τύπου ΙΙ (διαβήτης ενηλίκων)²-³. Ερευνητικό ενδιαφέρον υπάρχει αναφορικά με την διερεύνηση των ευεργετικών ιδιοτήτων της μαγιάς μπύρας στη μείωση βάρους, χοληστερόλης και πρόληψη κατά των κρυολογημάτων ⁴-⁵-⁶.

Εν κατακλείδι η ένταξη της μαγιάς μπύρας στο διαιτολόγιό μας κάθε μέρα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας.

Συνιστώμενη χρήση

Η μαγιά μπύρας χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του σωματικού βάρους αν λαμβάνεται περίπου μισή ώρα πριν το φαγητό, λόγω του ότι δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό και «εκπαιδεύει» το άτομο να νιώθει γεμάτο και τρώει λιγότερο.

Αντιθέτως σε άτομα που επιθυμούν αύξηση βάρους, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, συνιστάται η πρόσληψη της μαγιάς μπύρας μετά το γεύμα.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Άτομα με αλλεργία στη μαγιά θα πρέπει να αποφεύγουν σκευάσματα μαγιάς μπύρας. Σε περιπτώσεις ατόμων με σύνδρομο Crohn’s θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Ιδιαίτερες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα δεν έχουν αναφερθεί. Ωστόσο άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά σκευάσματα (Monoamine Oxidase Inhibitors -MAOIs) καθώς και με Meperidine (Demerol) θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται τον γιατρό τους ⁶.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

Μαγιά Μπύρας

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Acidophilus and other probiotics. EBSCO Natural and Alternative Treatments website. Available at: http://www.ebscohost.com/thisTopic.php?marketID=15&topicID=114 . Updated August 1, 2010. Accessed August 26, 2010.

Bahijiri SM, Mira SA, Mufti AM, Ajabnoor MA. The effects of inorganic chromium and brewer’s yeast supplementation on glucose tolerance, serum lipids and drug dosage in individuals with type 2 diabetes. Saudi Med J. 2000 Sep;21(9):831-837.

Rabinowitz MB, Gonick HC, Levin SR, Davidson MB. Effects of chromium and yeast supplements on carbohydrate and lipid metabolism in diabetic men. Diabetes Care 1983;6:319-27.

Moyad MA. Brewer’s/baker’s yeast ( Saccharomyces cerevisiae ) and preventive medicine: part I. Urol Nurs . 2007 Dec;27(6):560-561.

Moyad MA, Robinson LE, Zawada ET Jr, et al. Effects of a modified yeast supplement on cold/flu symptoms. Urol Nurs . 2008 Feb;28(1):50-55.

Brewer’s yeast. University of Maryland Medical Center website. Available at: http://www.umm.edu/altmed/articles/brewers-yeast-000288.htm . Reviewed March 14, 2009. Accessed August 26, 2010.