Σέννα (Senna ή Αλεξανδρινή)

Περιγραφή

Η σέννα (αλεξανδρινή ή σιναμική ή cassia angustifolia ή senna angustifolia) είναι φυτό το οποίο αρχικά καλλιεργήθηκε από τους Άραβες το 800π.χ.¹ και φύεται κυρίως στις Αραβικές χώρες, Ινδία και Αμερική. Από αρχαιοτάτων χρόνων η σέννα είναι παραδοσιακά γνωστή για τη βοήθεια που προσφέρει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας², χάρη στις καθαρτικές της ιδιότητες.

Δράση-χρήση

Η βασική ιδιότητα της σέννας είναι η ευεργετική δράση στην εντερική λειτουργία. Δρα αυξάνοντας τις βλεννώδεις εκκρίσεις ενεργοποιώντας τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου⁵ με αποτέλεσμα τη δημιουργία χαλαρών κενώσεων.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια

Η χρήση της σέννας για αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να γίνεται για βραχύ χρονικό διάστημα, έως 10 ημέρες¹. Περιστασιακά μπορεί να εμφανιστούν κοιλιακές ενοχλήσεις, διάρροια και αλλεργικές εκδηλώσεις σε ευαισθητοποιημένα άτομα. Η συχνή και παρατεταμένη χρήση πιθανόν να προκαλέσει εξάρτηση και απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα καλίου.

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με σέννα

Η σέννα σε τυποποιημένα σκευάσματα ενδείκνυται για βραχυχρόνια χρήση σε περιπτώσεις περιστασιακής δυσκοιλιότητας. Επίσης χρησιμοποιείται στην προεγχειρητική αγωγή, προετοιμασία του εντέρου για ενδοσκοπικό ή ακτινολογικό έλεγχο. Τα φύλλα σέννας περιέχουν σεννοσίδες Α+Β, γλυκοσίδια που ενεργοποιούνται από την εντερική μικροχλωρίδα για να ασκήσουν τη δράση τους στο παχύ έντερο³. Η σέννα αποτελεί το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο υπακτικό φυτικό συστατικό, με δημοσιευμένα πλεονεκτήματα σύμφωνα με κλινικές μελέτες⁴.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις

Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) ή από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος του Crohn, σκωληκοειδίτιδα), ελκώδη κολίτιδα, ειλεό, ναυτία, κωλικοειδή θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν σκευάσματα με σέννα. Η χρήση σέννας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και σε παιδιά κάτω των 7 ετών θα πρέπει επίσης να γίνεται κατόπιν σύστασης του γιατρού, λόγω έλλειψης δεδομένων για ασφαλή χρήση. Η σέννα μπορεί να έχει αλληλεπίδραση με σκευάσματα που περιέχουν καρδιακούς γλυκοσίδες, αντιαρρυθμικά φάρμακα, διουρητικά, αδρενοκρτικοστεροειδή, γλυκύρριζα, διγοξίνη, ινδομεθακίνη, χλωραμφεκινόλη, λιδοκαίνη και με ανταγωνιστές του ασβεστίου και αγωνιστές οπιούχων. Άτομα με νεφρικές διαταραχές θα πρέπει να έχουν υπόψη την πιθανότητα διαταραχών στο ισοζύγιο ηλεκτρολυτών. Η σέννα, όπως όλα τα υπακτικά πιθανώς να μειώνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, K & E.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

Herbalene

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Martindale the complete drug reference 30th edition

American Botanical Council, Senna leaf, July 21 1993

Lemli J, Metabolism of Sennosides-An Overview. Pharmacology 1988, 36 (suppl.1), 126-128

Godding E.W.Laxatives and the special role of senna. Pharamacology 1988, 36 (suppl.1), 230-236

Laxative (Oral Route) from Mayo clinic. Last updated: Nov. 1, 2012