Υαλουρονικό Οξύ – Hyaluronic acid

Περιγραφή 

To Υαλουρονικό οξύ (ΗΑ) είναι μια ουσία που παράγεται φυσιολογικά τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τα ζώα. Υπάρχει σε κάθε ιστό του σώματος σε διάφορες συγκεντρώσεις, με  μορφή γλυκοζαμινογλυκάνης, οι οποίες δομούν το εξωκυττάριο πλέγμα του συνδετικού ιστού, που υποστηρίζει τους ιστούς και το δέρμα. Ως εκ τούτου το Υαλουρονικό οξύ είναι μια σημαντική ουσία του συνδετικού ιστού που γεμίζει τους χώρους μεταξύ των κυττάρων του δέρματος και άλλων ιστών. Επίσης το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα σημαντικό συστατικό του αρθρικού υγρού που προστατεύει σαν μαξιλαράκι και λιπαίνει τις αρθρώσεις, απορροφώντας τους ‘κραδασμούς’.

 

Δράση-χρήση       

Η δομή του ως πολυσακχαρίτης αποτελείται από ένα μεταβλητό αριθμό επαναλαμβανομένων μονάδων από D-γλυκουρονικό οξύ και N-ακετυλ-γλυκοζαμίνη.   Η κύρια ιδιότητα του Υαλουρονικό οξέος είναι η δυνατότητά του να συγκρατεί έως και  20,000 μόρια νερού (δηλαδή 1.000 φορές το βάρος του) και να δημιουργεί ένα είδος τζελ, που και συναντάται σε πολλά σημεία του σώματος, όπως στους μεσοσπονδύλιους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, στις αρθρώσεις, στο αρθρικό υγρό των αρθρώσεων, το εξωκυττάριο πλέγμα του χόνδρου, στο υαλοειδές υγρό του ματιού και στο δέρμα. Ωστόσο με την πάροδο της ηλικίας τείνει να μειώνεται η ποσότητά του στον οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φθορές στις αρθρώσεις και γενικά στο σώμα. Επίσης η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μειώνει την παραγωγή του στο δέρμα, με αποτέλεσμα την αύξηση δημιουργίας ρυτίδων και μείωση της ελαστικότητας.

 

 Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια           

Μια ημερήσια προτεινόμενη δοσολογία για το Υαλουρονικό δεν έχει ορισθεί ακόμη. Ως συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία των αρθρώσεων η συνήθης ημερήσια δοσολογία είναι 50-150mg.                                                                                                                                                                  

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με Γλυκοζαμίνη

1.Υγιείς αρθρώσεις

Το Υαλουρονικό οξύ έχει μοναδικές ιξωδοελαστικές ιδιότητες, που συντελούν σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην απορρόφηση των κραδασμών και ικανότητα λίπανσης των αρθρώσεων. Σύμφωνα με ερευνητική μελέτη το Υαλουρονικό μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην οστεοαρθρίτιδα 1,2. Το Υαλουρονικό οξύ δρα ως λιπαντικό που βοηθά τον χόνδρο να διατηρείται  ελαστικός και λείος και ενισχύει τη ανταλλαγή μορίων και ιόντων ανάμεσα στο αρθρικό υγρό και στους ιστούς των αρθρώσεων1. Τα αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι το Υαλουρονικό οξύ επίσης αλληλοεπιδρά με προ φλεγμονώδεις μεσολαβητές και ασκεί αντί-φλεγμονώδη δράση3.

Οι φυσιολογικές ιδιότητες του Υαλουρονικού εξαρτώνται με το υψηλό του μοριακό βάρος. Επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι το Υαλουρονικό οξύ με μοριακό βάρος 500,000 και 1,000,000 Dalton πιθανώς να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της αρθρικής φλεγμονής και την ανάκτηση των ιδιοτήτων του αρθρικού υγρού1 .

2.Δέρμα

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χάρη στις ενυδατικές ιδιότητες, το Υαλουρονικό οξύ δημιουργεί ένα περιβάλλον για ιδανική επούλωση τραυμάτων στην επιφάνεια του δέρματος. Επίσης θεωρείται ότι το Υαλουρονικό οξύ βελτιώνει την μειωμένη κερατινοποίηση του δέρματος 4. Μια άλλη μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι το Υαλουρονικό οξύ διέρχεται ταχέως και περνά γρήγορα μέσω της επιδερμίδας και φθάνει στο χόριο 5.

 

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις    

Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν τη χρήση συμπληρωμάτων με Υαλουρονικό οξύ. Να μη λαμβάνεται από παιδιά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, λόγω μη επαρκών στοιχείων.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

FlexAde Xtra

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Ghosh P1, Guidolin D. Potential mechanism of action of intra-articular hyaluronan therapy in osteoarthritis: are the effects molecular weight dependent? Semin Arthritis Rheum. 2002 Aug;32(1):10-37.

Altman RD. Status of hyaluronan supplementation therapy in osteoarthritis.Curr Rheumatol Rep. 2003 Feb;5(1):7-14.Review

Greenberg DD1, Stoker A, Kane S, Cockrell M, Cook JL. Biochemical effects of two different hyaluronic acid products in a co-culture model of osteoarthritis.Osteoarthritis Cartilage. 2006 Aug;14(8):814-22. Epub 2006 Apr 17.

Weindl G1, Schaller M, Schäfer-Korting M, Korting HC. Hyaluronic acid in the treatment and prevention of skin diseases: molecular biological, pharmaceutical and clinical aspects.Skin Pharmacol Physiol. 2004 Sep-Oct;17(5):207-13.

Brown TJ1, Alcorn D, Fraser JR. Absorption of hyaluronan applied to the surface of intact skin.J Invest Dermatol. 1999 Nov;113(5):740-6.