ESTER-C®

Περιγραφή

Η  Ester-C® αποτελεί μια μοναδική και κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας βιταμίνη C, σε εστερική μορφή 1 ( calcium ascorbate-threonate),  που ενισχύει τα θετικά αποτελέσματα της βιταμίνης C στον οργανισμό.

 

Δράση-χρήση  

Η προηγμένη μορφή Ester-C®, που δημιουργείται σύμφωνα με πατενταρισμένη μέθοδο παραγωγής, περιέχει φυσικούς μεταβολίτες 1 (ασκορβικό ασβέστιο-θρεονικό) της βιταμίνης C και έχει ουδέτερο pH έτσι ώστε να είναι φιλική στο στομάχι. Προσφέρει όλα τα οφέλη της απλής βιταμίνης C και επιπλέον η Ester-C® είναι η αποκλειστική μορφή βιταμίνης C που έχει σχεδιαστεί για να διατηρείται στα λευκοκύτταρα 24 ώρες την ημέρα, παρέχοντας όλο το εικοσιτετράωρο υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Συμπτώματα Ανεπάρκειας   

Σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, νόσο που εκδηλώνεται με πρήξιμο και μάτωμα στα ούλα, βλάβες στα δόντια, υποδόρια αιματώματα, αιμορραγίες των ιστών και αναιμία. Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C ενδέχεται να προκαλέσει  ευκολότερα λοιμώξεις και ιώσεις. Ανεπάρκεια βιταμίνης C έχει σαν αποτέλεσμα ξηροδερμία, αιμορραγία των ούλων, σκληρό και ξηρό δέρμα, εύκολο μελάνιασμα του δέρματος, αργή ίαση πληγών και γενικά αδυναμία και εύκολη κούραση.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση είναι 80mg (ΣΗΔ). Η βιταμίνη C ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη, στερείται ουσιαστικής τοξικής δράσης, καθώς τυχόν πλεονάζουσες ποσότητες που δεν χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό αποβάλλονται. Επομένως η αναπλήρωσή της καθημερινά είναι αναγκαία. Ωστόσο το ανώτατο ανεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης (Tolerable Upper Intake Level)  βιταμίνης C, που θεωρείται απίθανο να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ανέρχεται σε 2g 7.

                                                                            

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με ESTER-C®

  • Υψηλή απορρόφηση και 24ωρη Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κύριο πλεονέκτημα της Ester-C® αποτελεί η γρήγορη απορρόφηση, λόγω της ιδιότητας της να έχει ταχύτερη διείσδυση στη κυκλοφορία του αίματος 2 καθώς επίσης και η διατήρησή της στον οργανισμό για 24 ώρες, με αποτέλεσμα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ολόκληρο το 24ωρο. Η παρουσία των βασικών μεταβολιτών όπως θρεονικού μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό το αυξημένο επίπεδο διατήρησης της βιταμίνης C από τα κύτταρα 6. Τα αποτελέσματα κλινικών μελετών 3,4 έδειξαν αύξηση των επιπέδων βιταμίνης C στα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού σε άτομα που έλαβαν Ester-C®.

  • Μη-όξινη μορφή, φιλική στο στομάχι.

Η προηγμένη εστερική μορφή με φυσικούς μεταβολίτες βιταμίνης C, χάρη στο ουδέτερο pH την καθιστά μη όξινη και επομένως κατάλληλη για άτομα με ευαίσθητο στομάχι, που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν στομαχικές διαταραχές λαμβάνοντας την απλή μορφή βιταμίνης C. Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη 5 που συμμετείχαν άτομα με ευαισθησία σε όξινες τροφές, η λήψη Ester-C®  αξιολογήθηκε ως αξιοσημείωτα ανεκτή σε σχέση με την απλή μορφή βιταμίνης C.

  • Παρέχει αντιοξειδωτική υποστήριξη

Ομοίως με την Βιταμίνη C βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα.

  • Κρυολόγημα-Λοιμώξεις

H Ester-C®, ομοίως με τη βιταμίνη C βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προλαβαίνοντας έτσι αρκετές ιώσεις καθώς και το κοινό κρυολόγημα.

  • Αθλητές

Η βιταμίνη C, είναι επίσης απαραίτητη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά τη διάρκεια καθώς και μετά από έντονη σωματική άσκηση.

  • Ενίσχυση κολλαγόνου για υγιές δέρμα, δόντια, ούλα, χόνδρους και οστά

Η βιταμίνη C βοηθά στη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, ζωτικό συστατικό που συντελεί στην φυσιολογική λειτουργία των οστών, των χόνδρων, του δέρματος, των ούλων και των δοντιών

  • Εύκολη Κούραση-Κόπωση

Η συμβολή της Βιταμίνης C είναι πολύτιμη στη φυσιολογική λειτουργία των διεργασιών του μεταβολισμού που αποσκοπούν στη παραγωγή ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση της κόπωσης και κούρασης.

  • Απορρόφηση Σιδήρου-Αναιμία-Υγιή αιμοφόρα αγγεία

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου 8 και είναι πολύτιμη σε περιπτώσεις αναιμίας. Επίσης η ευεργετική της ιδιότητά στον σχηματισμό του κολλαγόνου ενδυναμώνει και τα αιμοφόρα 9 αλλά και τα ευαίσθητα τριχοειδή αγγεία με αποτέλεσμα  τη βελτίωση της αγγειακής κυκλοφορία καθώς και  τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης φλεβικών θρόμβων και ενδεχομένως αιμορραγιών.

  • Υγιές Νευρικό Σύστημα και καλή ψυχολογική λειτουργία

Η βιταμίνη C βοηθά στη καλή υγεία του νευρικού συστήματος και συμβάλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.

 

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις    

Η πρόσληψη βιταμίνης C, ακόμη και σε ποσότητες μεγαλύτερες από τη συνιστώμενη δόση, θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο η χορήγηση μεγάλων δόσεων (ημερήσια πρόσληψη άνω των 2g) και επί μακρόν χρονικό διάστημα πιθανόν να εμφανίσει παροδική διάρροια. Όσοι έχουν ιστορικό νεφρολιθίασης καθώς και άτομα με αιμοχρωμάτωση (μια κληρονομική νόσο) θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης C. Άτομα που ακολουθούν αγωγή με αντιπηκτικά να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αναφορικά με τη χρήση αυξημένης βιταμίνης C. Ορισμένα φάρμακα όπως η ασπιρίνη, τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα βαρβιτουρικά (phenobarbital), τα αντισυλληπτικά με οιστρογόνα, καθώς και τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνες (minocycline- Minocin και doxycycline-Vibramycin) μπορεί να αυξήσουν την απαίτηση για συμπλήρωση βιταμίνης C λόγω του ότι μειώνουν την απορρόφησή της.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

Ester-C με Echinacea & Sambucus nigra

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

H Ester-C® είναι ένα σήμα κατατεθέν της Ester C Company, USA.

Martindale 33rd edition, Vitamin C substances, p.1389.

Bush, M. J. and A. J. Verlangieri (1987). “An acute study on the relative gastro-intestinal absorption of a novel form of calcium ascorbate.” Res Commun Chem Pathol Pharmacol 57(1): 137-140.

Moyad ΜΑ, ΜΑ Combs, Vrablic AS, Velasquez J, Turner Β, Bernal Σ Adv Ther. 2008 OCT: 25 (10): 995 με 1.009.

Hunt, H. and T. Rice (1995). Comparative efficay of Inter-Cal “Ester-C” calcium ascorbate. Unpublished: 37-47.

Gruenwald, J., H. J. Graubaum, R. Busch and C. Bentley (2006). “Safety and tolerance of ester-C compared with regular ascorbic acid.” Adv Ther 23(1): 171-178.

Fay, M. J. and A. J. Verlangieri (1991). “Stimulatory action of calcium L-threonate on ascorbic acid uptake by a human T-lymphoma cell line.” Life Sci 49(19): 1377-1381.

Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Vitamin C. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington D.C.: National Academy Press; 2000:95-185. (National Academy Press).

Hallberg L., Brune M., Rossander L., The role of Vitamin C in Iron absorption. International Journal of Vitamin & Nutrition Research, Supplements 30: 103-108.

Effects of Vitamin C in vessels, Περιοδικό Circulation, June, 09, 1998.