Milk Thistle (Γαϊδουράγκαθο -Silybum marianum)

Περιγραφή

Το γαιδουράγκαθο, με μια ιστορία πάνω από 2.000 χρόνων, είναι ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών και πήρε την ονομασία του από τα αγκαθωτά φύλλα του ενώ έχει άνθη κόκκινου και μοβ χρώματος. Η ονομασία του (milk thistle) προέρχεται από το γαλακτώδες λευκό υγρό που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού, όταν συνθλίβονται. To φυτό είναι γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους ως marianum Silybum (L.) (Cardous marianus), αλλά είναι ευρύτερα γνωστό και ως «γαϊδουράγκαθο»,  «αγριοαγκινάρα», «St. Μαίρη Thistle», ως «Ιερό αγκάθι» και ως «αγκάθι της Μαρίας».   Είναι εγγενές στην Νότια Ευρώπη, στη νότια Ρωσία, τη Μικρά Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Δράση-χρήση        

Το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου είναι η σιλυμαρίνη, που αποτελείται από 4 διαφορετικά φλαβονοειδή (σιλυμπινίνη, ισοσιλυμπινίνη, σολυκριστίνη και σιλιδιανίνη), που υποστηρίζουν τα τοιχώματα των ηπατικών κυττάρων, εμποδίζοντας έτσι την είσοδο τοξινών στο συκώτι. Επίσης η σιλυμαρίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει την αποβολή γλουταθειόνης, ενός από τα πλέον σημαντικά αντιοξειδωτικά του ήπατος.    Η Σιλυμαρίνη και η σιλιμπινίνη αναστέλλουν το ένζυμο β-γλυκουρονιδάση, συμβάλλοντας στην προστασία από ηπατική βλάβη. Η σιλυμαρίνη επίσης φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τα επίπεδα των λιπιδίων σε ασθενείς με διαβήτη, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση καθώς σύμφωνα με έρευνες το οξειδωτικό στρες μπορεί να συνεισφέρει στην δυσλειτουργία του παγκρέατος των β-κυττάρων, στη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές διαταραχές όπως για χρόνια φλεγμονώδη νόσο και κίρρωση του ήπατος, σε κατάθλιψη και διαβήτη. Η συνήθης χρήση είναι για την προστασία του ήπατος από τις επιπτώσεις λόγω επιβάρυνσής του με πολλά φάρμακα.

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια                                                                                          

Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου θεωρείται ασφαλές και καλά ανεκτό 1,5  με ασφαλή χρήση σε δόσεις έως και 420mg ημερησίως 2  για διάστημα έως 4 χρόνια, ενώ υψηλότερη δόση (2100mg την ημέρα) έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για 6 μήνες.

 Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων με γαιδουράγκαθο          

Ηπατική υγεία

Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου χάρη στη σιλυμαρίνη, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το συκώτι, το βασικό όργανο αποτοξίνωσης του οργανισμού, απομακρύνοντας τις βλαβερές ουσίες από τα ζωτικά όργανα. Συγχρόνως βοηθά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων και μεγάλων τμημάτων ιστών, ενεργοποιώντας την πρωτεϊνική σύνθεση στα ηπατικά κύτταρα με την αύξηση της δραστηριότητας του γενετικού υλικού (DNA-RNA). Παράλληλα προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας τις τοξίνες να εισχωρήσουν σ ’αυτά και εξουδετερώνοντας αυτές που έχουν ήδη εισχωρήσει. Η χρήση του βελτιώνει τη λειτουργία των οργάνων σε άτομα με κίρρωση του ήπατος και είναι αποτελεσματική στη χρόνια ηπατίτιδα που οφείλεται σε ιούς ή στη χρήση αλκοόλ 3,4.

Έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης  στο αίμα συμβάλλοντας θετικά σε περιπτώσεις διαβήτη 6. Σύμφωνα με μια μελέτη 7, διπλή τυφλή ελεγχόμενη με placebo, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Phytotherapy Research” το 2006, το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου είχε θετικά αποτελέσματα σε διαβήτη τύπου ΙΙ.

Απώλεια βάρους

Με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, το γαϊδουράγκαθο μπορεί επίσης να διατηρήσει τα επίπεδα ινσουλίνης σταθερά, αποτρέποντας την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Επιπλέον το συκώτι παράγει χολή, που χρησιμοποιείται από το πεπτικό σύστημα για τη διάσπαση του λίπους, επομένως η αποτοξίνωση του ήπατος μπορεί συγχρόνως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον το σώμα είναι διαρκώς ευάλωτο στην επίθεση τοξινών, από τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ή διάφορες ασθένειες.  Όταν το σώμα δεν μπορεί να αποβάλλει τις τοξίνες, διαταράσσονται οι μεταβολικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του σώματός για καύση λίπους. Το γαϊδουράγκαθο ενισχύοντας την απομάκρυνση τοξινών μέσω της αποτοξίνωσης  μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του μεταβολισμού και στην αύξηση της απώλειας λίπους 8.

Iογενής ηπατίτιδα

Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας 10 (ιδιαίτερα της ηπατίτιδας C). Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ανάμεικτα αποτελέσματα, με αρκετές μα διαπιστώνουν βελτιώσεις στη λειτουργία του ήπατος. Σε μια μελέτη  με 16 ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη, το γαϊδουράγκαθο μείωσε σημαντικά το ιϊκό φορτίο της ηπατίτιδας C, ενώ σε 7 από τα άτομα ο ιός μειώθηκε σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα μετά από 14 ημέρες θεραπείας.

Αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδης

Μελέτες δείχνουν ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση 11,12.

Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις                                                                                               

Άτομα με γνωστή αλλεργία στα φυτά της οικογένειας Asteraceae / Compositae, που περιλαμβάνει το αγριόχορτο, τα χρυσάνθεμα, τους κατιφέδες, τις μαργαρίτες και άλλα, να αποφεύγουν σκευάσματα γαϊδουράγκαθου. Επίσης μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα όπως τα  αντισυλληπτικά, τα αντισπασμωδικά και οι στατίνες.

Σε ποια προϊόντα θα το βρείτε:

LiverAde

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Tamayo C, Diamond S (2007). “Review of clinical trials evaluating safety and efficacy of milk thistle (Silybum marianum [L.] Gaertn.)” (PDF). Integrative Cancer Therapies 6 (2): 146–57.

Rainone, Francine (2005). “Milk Thistle”. American Family Physician 72 (7): 1285–8.

Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F. Milk thistle in liver diseases: past, present, future. Phytother Res. 2010 Oct; 24(10):1423-32.

Kidd P1, Head K. A review of the bioavailability and clinical efficacy of milk thistle phytosome: a silybin-phosphatidylcholine complex (Siliphos). Altern Med Rev. 2005 Sep; 10(3):193-203.

Tamayo C, Diamond S. Review of clinical trials evaluating safety and efficacy of milk thistle (Silybum marianum [L.] Gaertn.). Integr Cancer Ther. 2007 Jun; 6(2):146-57.

Ebrahimpour Koujan S1, Gargari BP2, Mobasseri M3, Valizadeh H4, Asghari-Jafarabadi M5. Effects of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) extract supplementation on antioxidant status and hs-CRP in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, triple-blind, placebo-controlled clinical trial. 2015 Feb 15; 22(2):290-6.

Huseini HF, Larijani B, Heshmat R, Fakhrzadeh H, Radjabipour B, Toliat T, Raza M. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Phytother Res. 2006 Dec; 20(12):1036-9.

The Detox Strategy”; Brenda Watson, C.N.C. et al.; 2008.

Ferenci P, Scherzer TM, Kerschner H, Rutter K, Beinhardt S, Hofer H, et al. Silibinin is a potent antiviral agent in patients with chronic hepatitis C not responding to pegylated interferon/ribavirin therapy. Gastroenterology. 2008 Nov; 135(5):1561-1567.

Gordon A, Hobbs DA, Bowden DS, Bailey MJ, Mitchell J, Francis AJ, Roberts SK. Effects of Silybum marianum on serum hepatitis C virus RNA, alanine aminotransferase levels and well-being in patients with chronic hepatitis C. J Gastroenterol Hepatol. 2006 Jan; 21(1 Pt 2):275-280.

Köksal E, Gülçin I, Beyza S, Sarikaya O, Bursal E. In vitro antioxidant activity of silymarin. J Enzyme Inhib Med Chem. 2009 Apr; 24(2):395-405.

Lovelace ES, Wagoner J, MacDonald J1, Bammler T, Bruckner J, Brownell J, Beyer RP, Zink EM, Kim YM, Kyle JE, Webb-Robertson BJ, Waters KM, Metz TO, Farin F, Oberlies NH, Polyak SJ. J Nat Prod. 2015 Aug 28; 78(8):1990-2000.