Βιταμίνες Α & C – βερίκοκο

Το βερίκοκο είναι ένα από τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα που κάνουν την εμφάνιση τους στις αγορές. Έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, σε κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Ας δούμε όμως τι έχει να προσφέρει κάθε ένα από αυτά τα συστατικά:

  • Βιταμίνη Α: λιποδιαλυτή βιταμίνη με ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία της όρασης. Παράλληλα, η βιταμίνη Α υποστηρίζει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και την ανάπτυξη, διαφοροποίηση και επικοινωνία των κυττάρων.
  • Βιταμίνη C: ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τη βλαπτική τους δράση. Έχει αντιγηραντική και φωτοπροστατευτική δράση, ενώ παράλληλα ενισχύει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει κεντρική θέση στη σύνθεση του κολλαγόνου υποστηρίζονται την καλή υγεία του δέρματος, των αρθρώσεων και των οστών. Τέλος, η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου φυτικής προέλευσης, αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα του.
  • Κάλιο: το κάλιο παίζει κρίσιμο ρόλο στην οξεοβασική ισορροπία και βοηθά τον οργανισμό στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών.
  • Διαλυτές φυτικές ίνες: συμβάλλουν στην προαγωγή του κορεσμού, στην πιο ομαλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο, καθώς και στη ρύθμιση της χοληστερόλης αίματος.

Επομένως το βερίκοκο, πέρα από τη γεύση του, έχει να προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι χαμηλό σε θερμίδες και μπορεί άνετα να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc