Η βιταμίνη D κατά του διαβήτη

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη της οποίας οι δράσεις έχουν αποτελέσει πεδίο μεγάλης έρευνας τα τελευταία χρόνια. Είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών, των δοντιών, των αρθρώσεων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αυγού, όμως οι διατροφικές της πηγές είναι γενικά περιορισμένες. Ο οργανισμός μας μπορεί και παράγει βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο αν η έκθεση μας στον ήλιο και η διατροφική πρόσληψη είναι περιορισμένες, ενδέχεται να χρειάζεται η λήψη συμπληρώματος διατροφής έτσι ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια της βιταμίνης στον οργανισμό.

Σε ότι αφορά τη σχέση της βιταμίνης D με το σακχαρώδη διαβήτη, μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα της σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Πιστεύεται ότι η βιταμίνη D πέρα από τις γνωστές της δράσεις, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη (η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο αίματος), μειώνοντας τον κίνδυνο ινσουλινοαντίστασης η οποία είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2. Επίσης μερικοί επιστήμονες πιστεύουν πως η βιταμίνη D ενδεχομένως να βοηθά και στη ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, ωστόσο τα ερευνητικά δεδομένα στον τομέα αυτό είναι ακόμα πρώιμα.

Τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία επισημαίνουν τη σημασία ελέγχου των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό, μεταξύ άλλων και για τη θωράκιση του από χρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc