Μυστικό συστατικό: βιταμίνη Ε

Τρόφιμο: αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια δημοφιλή ομάδα τροφίμων. Και όχι άδικα, αφού είναι ιδιαίτερα νόστιμοι, ενώ περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Ειδικά τα αμύγδαλα, που καταναλώνονται συχνά στη χώρα μας καθώς υπάρχει και τοπική παραγωγή τους, αποτελούν ένα «διατροφικό θησαυρό», με τη βιταμίνη Ε που περιέχουν να κατέχει εξέχουσα θέση στο διατροφικό τους προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 20 αμύγδαλα περιέχουν 50% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής σε βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε με την αντιοξειδωτική της δράση προσφέρει φωτοπροστασία παρέχοντας μια γραμμή άμυνας του οργανισμού από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η παραγωγή τους είναι αυξημένη λόγω της έκθεσης στην ήλιο. Φυσικά, η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε προσφέρει και οφέλη σε διάφορα άλλα επίπεδα όπως η γενικότερη δράση της κατά της αντιγήρανσης, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Ε ενδεχομένως βοηθά και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ορισμένων μορφών καρκίνου, οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση και νευρολογικών παθήσεων όπως η άνοια. Φυσικά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τη δράση της βιταμίνης Ε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από ιούς και βακτήρια. Τέλος, η βιταμίνη Ε χρειάζεται για την ομαλή παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη χρησιμοποίηση της βιταμίνης Κ από τον οργανισμό.

Όλες οι παραπάνω δράσεις, κάνουν τη βιταμίνη Ε έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία και ευεξία του οργανισμού, και τα αμύγδαλα αποτελούν έναν εύγευστο και αποτελεσματικό τρόπο για την κάλυψη των αναγκών μας!

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc