Μυστικό συστατικό: βιταμίνη C

Τρόφιμο: πεπόνι

Αυτή την εποχή τα πεπόνια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στους πάγκους της λαϊκής και στους μανάβηδες. Πέρα από εύγεστο φρούτο, το πεπόνι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, ενώ περιέχει και φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και κάλιο. Στο πλαίσιο αυτό, ας δούμε γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη C που περιέχεται στις φράουλες, ειδικά αυτή την εποχή.

Όταν αναφερόμαστε στη βιταμίνη C, ο νους μας πάει αυτόματα στο χειμώνα και στη σημασία της πρόσληψης της για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από τις ιώσεις και το κρυολόγημα. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούμε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της βιταμίνης C και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καταρχήν η βιταμίνη C είναι απαραίτητο συστατικό για τη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του δέρματος. Το καλοκαίρι, η έκθεση στον ήλιο και τη θάλασσα κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο, επομένως η αποτελεσματική σύνθεση του κολλαγόνου και η ανανέωση των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Παράλληλα, η δράση της βιταμίνης C ως αντιοξειδωτικό παρέχει μια επιπλέον σημαντική δράση: την ενίσχυση της φωτοπροστασίας του οργανισμού και γενικότερα την ενίσχυση της άμυνας του από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Επομένως είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας ότι οι ανάγκες μας σε βιταμίνη C κατά το καλοκαίρι ενδέχεται να είναι αυξημένες και κατ’ επέκταση η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτή, όπως το αγαπημένο μας πεπόνι, θα πρέπει να επιδιώκεται σε τακτική βάση.

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc