Μυστικό συστατικό: διαλυτές φυτικές ίνες

Οι διαλυτές φυτικές ίνες αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς βοηθούν στην προαγωγή του κορεσμού, ενώ οι ωφέλιμες δράσεις τους επεκτείνονται και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στην πιο αργή απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφερθούμε σε μια συγκεκριμένη διαλυτή ίνα, τη γλυκομαννάνη, η οποία βρίσκεται στο φυτό . Το πλεονέκτημα αυτής της ουσίας που την κάνει να ξεχωρίζει στην κατηγορία της είναι ότι έχει τη δυνατότητα να απορροφά έως και 50 φορές το βάρος της σε νερό (ενώ άλλες διαλυτές φυτικές ίνες το κάνουν αυτό σε αναλογία μέχρι και 25 φορές), επομένως η δράση της είναι πιο αποτελεσματική. Ειδικότερα, η γλυκομαννάνη απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού και ζελατινοποιείται καθυστερώντας το πέρασμα της τροφής από το στομάχι στο έντερο. Το αποτέλεσμα: μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο!

Παράλληλα αξίζει να αναφέρουμε τη θετική επίδραση της γλυκομαννάνης στη λειτουργία του εντέρου (που συχνά επηρεάζεται σε δίαιτες απώλειας βάρους), αλλά και τα οφέλη της σε ότι αφορά την ρύθμιση της χοληστερόλης και της γλυκόζης αίματος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια τροφίμων (EFSA) η δοσολογία γλυκομαννάνης που δρα υποστηρικτικά στο πλαίσιο μιας δίαιτας απώλεια βάρους είναι τουλάχιστον 3 γραμμάρια μοιρασμένα σε τρεις δόσεις του 1+ γραμμαρίου τη φορά μαζί με 2 ποτήρια νερό.

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc