Πολυφαινόλες – σταφύλι

Το σταφύλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Πέρα από τη γλυκιά του γεύση, το σταφύλι έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες.

Οι σημαντικότερες πολυφαινόλες που περιέχει το σταφύλι είναι οι ανθοκυανίνες, οι φλαβανόλες, οι φλαβονόλες και η ρεσβερατρόλη. Οι ουσίες αυτές εκτός από αντιοξειδωτική δράση φαίνεται να έχουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και αντιμικροβιακές δράσεις. Έτσι παρέχουν πολλαπλή προστασία στον οργανισμό, δρώντας κατά του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και προσφέροντας παράλληλα οφέλη σε διάφορα επίπεδα, βοηθώντας συνολικά στην προστασία του οργανισμού από χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και ορισμένες μορφές καρκίνου. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει την πρόσληψη σταφυλιού και των προϊόντων του με χαμηλή θνησιμότητα από νοσήματα φθοράς όπως τα παραπάνω.

Το σταφύλι εκτός από τις πολυφαινόνες είναι πλούσιο και σε διάφορες βιταμίνες όπως οι C και Κ. Τα 20 σταφύλια έχουν περίπου 60 θερμίδες, ωστόσο οι φυτικές ίνες του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα φρούτο με σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που καλό είναι να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης.

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc