Μυστικά για γερές αρθρώσεις

Η σκελετική υγεία μας αφορά όλους και δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους με προβλήματα στις αρθρώσεις ή την πυκνότητα των οστών. Γνωρίζατε ότι τη μέγιστη οστική μάζα την πετυχαίνουμε γύρω τα 18; Ο ρυθμός αύξησης οστικής πυκνότητας συνεχίζεται μέχρι και τα 30 μας, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Τα οστά είναι μεταβολικά ενεργές μονάδες, με τα κύτταρα οστεοβλαστών και οστεοκλαστών να συνεργάζονται εποικοδομητικά για τη σύνθεση και την καταστροφή του οστού αντίστοιχα. Ο σκελετός όμως, δεν είναι μόνο οστά αλλά και αρθρώσεις – οι συνδέσεις δηλαδή των οστών που επιτρέπουν τις κινήσεις του σώματος. Αυτές προστατεύονται μέσα σε μία «κάψουλα» που περικλείεται από τους τένοντες και τον μυικό ιστό. Τα οστά της άρθρωσης καλύπτονται από χόνδρους και θρέφονται από το αρθρικό υγρό. Η απώλεια οστικής μάζας εξελίσσεται δίχως συμπτώματα για αρκετά χρόνια προτού γίνει αισθητή μέσω καταγμάτων ή κύφωσης. Το ίδιο ισχύει και με τη φθορά των χόνδρων που οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα. Γι’αυτό και η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Τα διατροφικά συστατικά που σχετίζονται άμεσα με την υγεία των οστών και των αρθρώσεων είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο εντοπίζεται κατά 99% στα οστά και κατά 1% σε άλλα σημεία του σώματος, αποτελώντας αναμφισβήτητα τον θεμέλιο λίθο των οστών. Η βιταμίνη D από την άλλη, συμβάλλει στην αυξημένη απορρόφηση του προσλαμβανόμενου ασβεστίου, αλλά και στην εναπόθεση και διατήρησή του στα οστά!

Η χονδροϊτίνη και η γλυκοζαμίνη, δύο συστατικά που παράγει και φυσιολογικά ο οργανισμός, διατηρούν τη σπογγώδη, υγιή υφή των χόνδρων. Εκτός από τον συνδετικό ιστό και τους χόνδρους, βρίσκονται και στο αρθρικό υγρό ανάμεσα στα οστά, λειτουργώντας ως λιπαντικό για μεγαλύτερη προστασία. Η γλυκοζαμίνη θεωρείται ο προμηθευτής όλων των θρεπτικών συστατικών του χόνδρου για την πλήρη θρέψη του.

Το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, από την άλλη, φαίνεται να δίνουν το σήμα στα κύτταρα του χόνδρου να πολλαπλασιαστούν, καθυστερώντας τη φθορά τους. Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C και το μαγγάνιο βοηθούν στον φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου και του συνδετικού ιστού αντίστοιχα.

Η χονδροϊτίνη & η γλυκοζαμίνη, δύο συστατικά που παράγει και φυσιολογικά ο οργανισμός, διατηρούν την σπογγώδη, υγιή υφή των χόνδρων.
Η συμπληρωματική λήψη τους περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας έγκριτων οργανισμών, όπως της European League Against Rheumatism (EULAR) και του Osteoarthritis Research Society International (OARSI).