4 τροφές…φυσικά αντιισταμινικά!

Άνοιξη! Mία από τις ωραιότερες (αν όχι η ωραιότερη) εποχές του χρόνου. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα πουλιά κελαηδούν, τα λουλούδια ανθίζουν… Μαζί τους όμως «ανθίζουν» και τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Η αλήθεια είναι πως όσο όμορφη είναι η άνοιξη, άλλο τόσο εκνευριστικά και επίμονα είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας που συνήθως ταυτίζονται με την εποχή. Ασταμάτητα φτερνίσματα, βουλωμένη μύτη, συνεχής φαγούρα στα μάτια ή τη μύτη, δακρύρροια και η λίστα  των συμπτωμάτων όλο και μεγαλώνει.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία φλεγμονή της μύτης, η οποία προκύπτει από την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού σε κατά τα άλλα αβλαβείς ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα είναι η γύρη, τα ακάρεα σκόνης ή το τρίχωμα των ζώων. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχική, οπότε κι ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου όπως η άνοιξη. Ή μπορεί να είναι ολοετής, οπότε τα συμπτώματα εμφανίζονται όλο το χρόνο.

Παρόλο που οι συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση αντισταμινικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη ή ακόμα και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή μη των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, υπάρχει πληθώρα τροφίμων τα οποία περιέχουν φυσικές αντισταμινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και εάν ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και αποτελεσματικά στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

 

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Πρόκειται για μία κατηγορία τροφών που πάντα αναφέρεται στις συμβουλές τόσο διαιτολόγων όσο και ιατρών και όχι τυχαία, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία εκτός του ότι συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, παρουσιάζει και αντισταμινική δράση. Συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνης C, μπορεί τόσο να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας, όσο και στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων αυτής, όταν και εφόσον εμφανιστούν.

Μήλα: Δεν είναι τυχαία η έκφραση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει περά»! Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη και συμβάλλουν στο να περιοριστεί η τάση του οργανισμού να απελευθερώνει ισταμίνη.

Κρεμμύδι: Το κρεμμύδι αλλά και το σκόρδο περιέχουν μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο (ή απλά οργανικό θείο), το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι η αύξηση της κατανάλωσής του, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της φλεγμονής, όπως επίσης και στον περιορισμό των συμπτωμάτων που συνοδεύουν την αλλεργική ρινίτιδα.

Αυγά ορτυκιού:  Αν και μικροσκοπικά σε μέγεθος αυγά, έχουν τεράστια διατροφική αξία. Από την αρχαιότητα τα αυγά ορτυκιού χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούσαν το αναπνευστικό σύστημα, ενώ στη Κίνα αποτελούσαν βασική θεραπεία για την αντιμετώπιση του άσθματος. Την κατασταλτική δράση των αυγών ορτυκιού στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, προσπάθησαν να εξετάσουν ερευνητές τη δεκαετία του 60′ στη Γαλλία. Αυτοί παρατήρησαν ότι μια οικογένεια Γάλλου εκτροφέα ορτυκιών, τα κατανάλωνε σε υπερβολική ποσότητα, όποτε εμφάνιζε συμπτώματα άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας. Τα αυγά ορτυκιού περιέχουν συγκεκριμένες γλυκοπρωτεΐνες, οι οποίες σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Συγκεκριμένα, εμποδίζουν τα διάφορα αλλεργιογόνα να έρθουν σε επαφή με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι αποτρέπεται η ενεργοποίηση των κυττάρων και η απελευθέρωση ισταμίνης.

Είναι λογικό, η συστηματική κατανάλωση αυγών ορτυκιού σε μεγάλες ποσότητες να είναι δύσκολη για πολλούς λόγους!  Έτσι η Lanes, δημιούργησε ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο στηρίζεται στην αντισταμινική δράση των αυγών ορτυκιού. Το Lanes Alergend είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής φυσικής προέλευσης για την αντιμετώπιση των εποχικών ενοχλήσεων, το οποίο δρα σε μόλις 15 λεπτά από τη χρήση. Περιέχει το πατενταρισμένο συστατικό Sniztop®, το οποίο χάρη στα  βιονεργά συστατικά από αυγά ορτυκιού, εμποδίζει την επαφή αλλεργιογόνων με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, ο οποίος συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η αποτελεσματικότητα και η άμεση δράση του, αποδεικνύονται μέσω 2 κλινικών μελετών σε Ελλάδα & Αμερική! Πιο συγκεκριμένα, είναι το μοναδικό προϊόν για την αντιμετώπιση εποχικών ενοχλήσεων που έχει δοκιμαστεί σε Έλληνες ασθενείς! Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2017 και έγινε σε συνεργασία με καταξιωμένους αλλεργιολόγους, επιβεβαίωσε τη δράση του!

Είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από παιδιά 6 ετών και άνω, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη, χρωστικές, λακτόζη και συντηρητικά.

Μπες στο zisemetinallergia.gr και μάθε περισσότερα για το Lanes AlergEnd