Καούρα και Δυσπεψία: Πώς να τις αποφύγετε

Η καούρα και η δυσπεψία αποτελούν μια συχνή αιτία ταλαιπωρίας για πολλούς ανθρώπους. Συχνά οφείλονται σε ανατομικά προβλήματα του γαστρεντερικού, κληρονομικότητα ή κακές διατροφικές συνήθειες, ενώ και το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τα συμπτώματα τους.

Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή που συχνά απαιτείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας, ορισμένες διατροφικές πρακτικές μπορούν να σας ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό.

Καταρχήν είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα και να προτιμάτε τα μικρά και συχνά. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το γαστρεντερικό σας σύστημα να διαχειριστεί καλύτερα το φαγητό και να το επεξεργαστεί «με την ησυχία του». Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν συμφόρηση, καθυστερώντας την μετάβαση της τροφής από το ανώτερο στο κατώτερο πεπτικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο παλινδρόμησης και δυσπεψίας.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα λιπαρά γεύματα, τα τηγανιτά, το φαγητό απέξω και τρόφιμα/ουσίες που φαίνεται να προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων όπως είναι συχνά τα όξινα τρόφιμα (ντομάτα, εσπεριδοειδή), τα μπαχαρικά, η καφεΐνη και το αλκοόλ.

Αν έχετε παραπάνω κιλά, η απώλεια βάρους θα ανακουφίσει σημαντικά τα συμπτώματα σας. Επομένως ακολουθώντας ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό διαιτολόγιο και ιδανικά συνδυάζοντας το με ήπια άσκηση, μπορείτε να δείτε θεαματική μείωση των συμπτωμάτων και φυσικά να απολαύσετε τα υπόλοιπα οφέλη της απώλειας βάρους.

Τέλος, αν το πρόβλημα είναι έντονο, δοκιμάστε να ανεβάσετε την κλίση στο κρεβάτι σας (όχι με μαξιλάρια αλλά με κάποιο στήριγμα), να αποφεύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα, φοράτε χαλαρά ρούχα και μη σφίγγετε τη ζώνη σας.