Μυστικό συστατικό: καψαϊκίνη

Τρόφιμο: κόκκινες πιπεριές Chilli

Η καψαϊκίνη είναι ένα συστατικό που βρίσκεται στις κόκκινες καυτερές πιπεριές τσίλι και τα προϊόντα τους, όπως το πιπέρι καγιέν. Για όσους λοιπόν αγαπούν τα καυτερά, έχουμε καλά νέα: η καψαϊκίνη φαίνεται να έχει τριπλή δράση σε ότι αφορά την απώλεια βάρους καθώς μελέτες υποστηρίζουν ότι:

  • Συμβάλλει στην αύξηση της οξείδωσης των λιπιδίων, επομένως μπορεί να δράσει υποβοηθητικά στη διάσπαση του λίπους που υπάρχει αποθηκευμένο στον οργανισμό.
  • Βοηθά στην ενίσχυση της ενεργειακής δαπάνης, ειδικότερα στην ενίσχυση της τροφογενούς θερμογένεσης, δηλαδή των θερμίδων που καίει ο οργανισμός κατά την πέψη. Έτσι, αυξάνονται οι θερμίδες που καίει ο οργανισμός σε ημερήσια βάση οπότε ενισχύεται το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που απαιτείται για να οδηγηθούμε σε απώλεια βάρους.
  • Συμβάλλει στον περιορισμό της όρεξης μέσω προαγωγής του αισθήματος του κορεσμού. Με τον τρόπο αυτό μας βοηθά να τρώμε λιγότερο, οπότε και πάλι ενισχύεται το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που συνδέεται με το αδυνάτισμα.

Οι τρείς αυτοί μηχανισμοί, πάντα σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή και άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου και κατ’ επέκταση να ενισχύσουν την απώλεια βάρους.

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc