Όμορφη …από μέσα

Λαμπερή και σφριγηλή επιδερμίδα, γερά νύχια, στιλπνά μαλλιά – η ομορφιά έχει ποικίλες εκφάνσεις και στο μυαλό μας συμβαδίζει αυθόρμητα με τη νεότητα. Η έννοια της αντιγήρανσης δεν αφορά αποκλειστικά στη διατήρηση της ομορφιάς με την πάροδο του χρόνου, αλλά στην μακροχρόνια καλή λειτουργία του οργανισμού που ταυτίζεται με την καλή υγεία.

Η καλλυντική περιποίηση με προϊόντα που θρέφουν και ενυδατώνουν δέρμα, μαλλιά και νύχια είναι οπωσδήποτε σημαντική. Ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη όμως είναι η εκ των έσω ενυδάτωση και θρέψη του οργανισμού. Απαραίτητη λοιπόν είναι κατ’ αρχήν, η επαρκής ενυδάτωση με άφθονο νερό. Πολύτιμη επίσης, είναι η αντιοξειδωτική προστασία (σελήνιο, βιταμίνη C, Ε και Α), καθώς μάχεται το οξειδωτικό στρες που επιφέρουν καθημερινά στα κύτταρα μας οι ελεύθερες ρίζες εξαιτίας του άγχους και της καταπόνησης, του καπνίσματος, της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπρόσθετα, οι βιταμίνες C και E και το συνένζυμο Q10 επηρεάζουν και ενισχύουν τον συνδετικό ιστό του δέρματος, ο οποίος υπόκειται σε σταδιακή χαλάρωση με την πάροδο των ετών. Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο επούλωσης τόσο για το δέρμα όσο και για τη δομή της τρίχας και των νυχιών, που είναι «χτισμένα» από αμινοξέα, όπως η L-κυστεΐνη. Βασικά συμπτώματα έλλειψης όλων των βιταμινών B είναι η ξηροδερμία και οι φλεγμονές που ουσιαστικάοδηγούν σε κακή συντήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, των τριχοθυλακίων και της δομής των νυχιών.

Μια ισορροπημένη διατροφή και πλήρης σε θρεπτικά συστατικά από ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή, κρέας, αυγά, προϊόντα ολικής αλέσεως, γάλα, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητη. Αν για οποιονδήποτε λόγο αυτές οι ανάγκες δεν καλύπτονται επαρκώς, το πρώτο που θα «θυσιάσει» ο οργανισμός δεν είναι προφανώς οι ζωτικές λειτουργίες του αλλά το «φαίνεσθαι», γι’αυτό και σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμη πιο επιτακτική η επάρκεια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αυτά, σε συνδυασμό με άφθονο νερό και ποιοτικό ύπνο τις σωστές ώρες, δεν μπορεί παρά να εξασφαλίσουν μια επιδερμίδα που αντανακλά λάμψη και υγεία.