5 ιδέες για γρήγορο αδυνάτισμα

Ο τίτλος του άρθρου είναι ιδιαίτερα δελεαστικός για πολλούς, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει. Αν και γενικά καλό είναι να μην ενθαρρύνουμε «γρήγορες» αλλαγές στο σωματικό βάρος, ενίοτε μια σύντομη προσπάθεια που μας «ξεφουσκώνει» μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη συνέχεια. Με αυτό το σκεπτικό, σας δίνουμε μια λίστα με ιδέες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε «κάτι παραπάνω» και να νιώσετε πιο ανάλαφροι:

  1. Αυξήστε τις πρωτεΐνες και μειώστε τους υδατάνθρακες: έχει φανεί ότι η σύντομης διάρκειας διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε γρηγορότερη απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά σε επίπεδο ψυχολογίας, ωστόσο επειδή μεγάλο μέρος της απώλειας αφορά υγρά και η διατροφή αυτή μπορεί να μην είναι τόσο ισορροπημένη και πλήρης, καλό είναι να μην υιοθετείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  2. Καταναλώστε φυτικές ίνες: οι φυτικές ίνες χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν, ενώ παράλληλα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  3. Μειώστε το αλάτι: ο περιορισμός του αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της κατακράτησης υγρών που αυτόματα έχει αντίκτυπο στη ζυγαριά.
  4. Πιείτε πράσινο τσάι: τόσο οι κατεχίνες που περιέχει, όσο και η καφεΐνη και τα υγρά που προσφέρει, κάνουν το πράσινο τσάι ένα σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Και πάλι με τον τρόπο αυτό βοηθάμε τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα περιττά υγρά, ενώ οι κατεχίνες και η καφεΐνη έχει φανεί ότι έχουν μια ήπια θετική επίδραση στον μεταβολισμό και τη λιπόλυση.
  5. Ασκηθείτε: με την άσκηση πέρα από τις θερμίδες που δαπανάμε, βοηθάμε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου αλλά και στη ρύθμιση της όρεξης και τη διάθεση για μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Καλή επιτυχία!

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc