Βιοτίνη

Περιγραφή

H βιοτίνή είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μέλος του συμπλέγματος Β, που περιέχει θείο. Πηγές βιοτίνης αποτελούν το μοσχαρίσιο συκώτι, τα δημητριακά, το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, ο κρόκος αυγού, διάφορα τυριά, τα μανιτάρια, τα φρούτα και το ψωμί καθώς και ορισμένα λαχανικά (όπως πχ σπανάκι).

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για τους ενήλικες είναι 50μg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA).

Δράση/Ιδιότητες

Η βιοτίνη έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών, των βλεννογόνων και του δέρματος. Επιπλέον βοηθά στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (λιπιδίων, πρωτεϊνών  και υδατανθράκων) και στη λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας και υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και την φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.

Benefits

Η βιοτίνη μπορεί να λαμβάνεται συμπληρωματικά μέσω σκευασμάτων διατροφής υποστηρικτικά για την διατήρηση της καλής κατάστασης των μαλλιών και του δέρματος και σε περιόδους αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων.

Προειδοποιήσεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει βιταμίνη βιοτίνη.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε