Ασβέστιο

Περιγραφή

Το ασβέστιο είναι το πιο διαδεδομένο μέταλλο και υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα, στηρίζει το σκελετό και συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες του. Ο σκελετός είναι ουσιαστικά η αποθήκη ασβεστίου επομένως σε περίπτωση μη ικανοποιητικής πρόσληψης, το ασβέστιο εξαντλείται από τα οστά.

Η Βιταμίνη D, βοηθά στην απορρόφησή του ασβεστίου και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του στο σώμα. Επομένως, η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D σε ικανοποιητικά επίπεδα είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ισχυρών και πυκνών οστών από την παιδική ηλικία και στη συνέχεια τη διατήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για τους ενήλικες είναι 800mg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA), ενώ Ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης είναι 2500mg.

Το ασβέστιο μπορεί να ληφθεί μέσω της διατροφής. Κύριες πηγές ασβεστίου είναι οι ακόλουθες: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά (π.χ., σπανάκι, μπρόκολο), μικρά ψάρια π.χ., σαρδέλα, γαύρος, αμύγδαλα, όσπρια.

Δράση/Ιδιότητες

Το ασβέστιο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και συγκεκριμένα:

  • συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος
  • συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας
  • συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών
  • συμβάλλει στη φυσιολογική νευροδιαβίβαση
  • συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων
  • παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και εξειδίκευσης
  • συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των δοντιών και των οστών

Benefits

Το ασβέστιο σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά με σημαντικό ρόλο σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου και μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε παιδιά, εφήβους, χορτοφάγους και vegans, γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη που πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.

Προειδοποιήσεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει ασβέστιο.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε