Φολικό Οξύ

Περιγραφή

Το φολικό οξύ είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Το φολικό οξύ μπορεί να λαμβάνεται από τρόφιμα όπως τα αυγά, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, το συκώτι, τα όσπρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πατάτες, τους ξηρούς καρπούς, μερικά φρούτα, όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπ φρουτ.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι 200μg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA).

Δράση/Ιδιότητες

Το φολικό οξύ συμβάλλει στην ανάπτυξη του μητρικού ιστού κατά την εγκυμοσύνη, στη φυσιολογική αιμοποίηση, στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης,  στη φυσιολογική σύνθεση των αμινοξέων και στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. Επίσης, βοηθά στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία και στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.

Benefits

Το φολικό οξύ εμφανίζει πολλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό και η λήψη διατροφικών σκευασμάτων που περιέχουν φολικό οξύ μπορεί να είναι ωφέλιμη σε άτομα όλων των ηλικιών καθώς μπορεί να έχει θετική επίδραση στην τόνωση του οργανισμού και στην ευεξία, αλλά και στη θωράκιση της άμυνας του οργανισμού. Ιδιαιτέρως συνιστάται συμπληρωματική λήψη φολικού οξέος σε γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη λόγω του ρόλου του συστατικού αυτού στην ανάπτυξη του μητρικού ιστού.

Προειδοποιήσεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Η πρόσληψη υψηλών δόσεων φυλλικού οξέως θα πρέπει να αποφεύγεται. Η Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) έχει ορίσει ανώτατα όρια ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέως ανά πληθυσμιακή ομάδα*. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα αναφορικά με τα αποδεκτά ανώτατα όρια.

 ΗλικίαΑν. όριο
Βρέφη (και τα δύο φύλα)7-11 μηνώνND
Αγόρια & κορίτσια1-3 ετών200 μg/day
Αγόρια & κορίτσια4-6 ετών300 μg/day
Αγόρια & κορίτσια7-10 ετών400 μg/day
Αγόρια & κορίτσια11-14 ετών600 μg/day
Αγόρια & κορίτσια15-17 ετών800 μg/day
Ενήλικες≥ 18 ετών1000 μg/day
Έγκυες/Θηλάζουσες≥ 18 ετών1000 μg/day

*Scientific Opinion on Dietary Reference Values, EFSA

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει φολικό οξύ.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε