Σίδηρος

Περιγραφή

Ο σίδηρος είναι βασικό μέταλλο για τον οργανισμό με ζωτικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Ο σίδηρος βρίσκεται στα τρόφιμα με δύο μορφές: ως αιμικός σίδηρος προερχόμενος από ζωικής προέλευσης προϊόντα όπως κρέας, πουλερικά και ψάρια και ως μη αιμικός από τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά και όσπρια. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται και αποθηκεύεται καλύτερα στον οργανισμό σε σχέση με τον μη αιμικό. Ωστόσο η αφομοίωση του φυτικού (μη αιμικού) σιδήρου μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά όταν στο γεύμα συνυπάρχει πηγή βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια κλπ).

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση σιδήρου για τους ενήλικες είναι 14mg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA).

Δράση/Ιδιότητες

Ο σίδηρος αποτελεί πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει:

  • στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία
  • στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στη παραγωγή ενέργειας και στη μείωση της κούρασης και κόπωσης
  • στο φυσιολογικό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης και στη φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα
  • στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης

Benefits

Συμπληρωματική λήψη σιδήρου είναι ευεργετική προληπτικά σε περιπτώσεις ανεπάρκειας. Τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, οι χορτοφάγοι ή τα άτομα που καταναλώνουν  μικρές ποσότητες κρέατος, πουλερικών και ψαριών, μπορούν να επωφεληθούν από την συμπληρωματική πρόσληψη σιδήρου.

Προειδοποιήσεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει σίδηρο.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε