L-cystine

Περιγραφή

Η κυστίνη είναι ένα αμινοξύ που σχηματίζεται από την οξείδωση δύο μορίων κυστεΐνης που ενώνονται ομοιοπολικά μέσω ενός δισουλφιδικού δεσμού (χημικός δεσμός μεταξύ δύο ατόμων θείου). Η κυστίνη μετατρέπεται σε κυστεΐνη με αναγωγή του δισουλφιδικού δεσμού. Οι διατροφικές πηγές της κυστίνης και της κυστεΐνης είναι κοινές και περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια, τα προϊόντα σόγιας, την κινόα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς.  

Δράση/Ιδιότητες

Η κυστίνη εντοπίζεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών, του συνδετικου ιστού, στο δέρμα και στα πεπτικά ένζυμα. Επίσης, αποτελεί σημαντικό συστατικό της κερατίνης, του δομικού συστατικού των μαλλιών και των νυχιών, προσδίδοντας σταθερότητα στις δομές αυτές χάρη στο σχηματισμό δυσουλφιδικών δεσμών μεταξύ των ινών κερατίνης.

Benefits

Εκτός από δομικό συστατικό των μαλλιών και των νυχιών αποτελεί σημαντική πηγή θείου για τον οργανισμό, ενώ η κυστεΐνη είναι πρόδρομη ουσία της γλουταθειόνης που συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Αντενδείξεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα υγείας ή/και λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή πριν λάβετε διατροφικά προϊόντα που περιέχουν L-κυστίνη.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε