Κάλιο

Περιγραφή

To κάλιο αποτελεί ένα βασικό ηλεκτρολύτη, όρος που αναφέρεται σε μια ουσία που διίσταται σε ιόντα (φορτισμένα σωματίδια) σε διάλυμα, καθιστώντας το ικανό να άγει ηλεκτρισμό και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ηλεκτρικού δυναμικού κυρίως στα νευρικά κύτταρα. Δεν αποθηκεύεται στο σώμα και έτσι πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής. Κύριες πηγές καλίου είναι οι μπανάνες, οι πατάτες, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί.

Η συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για τους ενήλικες είναι 2000mg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA)

Δράση/Ιδιότητες

Το κάλιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Benefits

Η συμπληρωματική λήψη καλίου μέσω της διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα που αθλούνται και χρειάζονται αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών ή πρέπει να διατηρήσουν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Προειδοποιήσεις /Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει κάλιο.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε