Βαλεριάνα

Περιγραφή

Η βαλεριάνα (valeriana officinalis), γνωστή και ως βαλεριανή η φαρμακευτική, νάρδος ή αγριοζαμπούκος ή «μυριστική», είναι πολυετές ποώδες και ανθοφόρο φυτό, που ειδοκιμεί στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Ασία. Επίσης είναι αυτοφυής στη βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ προτιμά εδάφη υγρά, γόνιμα και ηλιόλουστα. Το όνομα “Βαλεριάνα” προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει “υγεία” και είναι συνυφασμένο με τις ευεργετικές δράσεις του φυτού στην σωματική και ψυχική ευεξία.

Δράση/Ιδιότητες

Το αιθέριο έλαιο βαλεριάνας περιέχει  ως κύρια ουσία το βαλεριανικό οξύ, μονοτερπένια (α-πινένιο, καμφένιο), μονοτερπενικούς εστέρες, σεσκιτερπένια, βαλερίνη, ταννίνες, αλκαλοειδή (βαλεριανίνη), άμυλο, σάκχαρα, ρητίνες.

Benefits

Η βαλεριάνα είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι βοηθά στην έναρξη και στην διατήρηση της ποιότητας του ύπνου. Επιπλέον, βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους λόγω του πολυάσχολου τρόπου ζωής, συμβάλλει στη χαλάρωση και υποστηρίζει την ψυχική ευεξία σε περιπτώσεις έντασης και στρες. Η βαλεριάνα παρουσιάζει επιπλέον οφέλη για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει στην λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και των τριχοειδών και βοηθά στη δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος.

Αντενδείξεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει βαλεριάνα.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε