Βιταμίνη Α

Περιγραφή

Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο. Λαμβάνεται κυρίως από προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το συκώτι, το βούτυρο, το γάλα, το αυγό και τα ψάρια αλλά και ως προ-βιταμίνη Α (β-καροτένιο ή αλλά καροτενοειδή) από διάφορα φρούτα και λαχανικά π.χ. καρότο, κολοκύθα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μάνγκο, πεπόνι κ.α. Τα καροτενοειδή αποτελούν πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α και μετατρέπονται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. 

Η περιεκτικότητα βιταμίνης Α εκφράζεται σε μικρογραμμάρια (μg) ή δειθνείς μονάδες (I.U) ισοδύναμων ρετινόλης (RE). 1 ισοδύναμο ρετινόλης αντιστοιχεί σε 1μg (3.33 I.U.) ρετινόλης ή 6 μg β-καροτενίου ή 12μg άλλου καροτενοειδούς προ-βιταμίνης Α.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Σ.Η.Δ.) για τη βιταμίνη Α στους ενήλικες είναι 800μg ή 2666 I.U., (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA).

Δράση/Ιδιότητες

Η βιταμίνη Α, λόγω των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων της είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη και καλή λειτουργία του οργανισμού. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της κατάστασης του δέρματος και των βλεννογόνων,  συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης, υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής εξειδίκευσης.

Benefits

Η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης Α είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας δοσολογίας π.χ. σε άτομα που ακολουθούν συχνά διάφορες δίαιτες και μπορεί να παρουσιάζουν έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού ή σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα υποστηρικτικά για την ενίσχυση της όρασης.

Προειδοποιήσεις/ Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Η πρόσληψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Α θα πρέπει να αποφεύγεται. Η Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) έχει ορίσει ανώτατα όρια ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α ανά πληθυσμιακή ομάδα*. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα αναφορικά με τα αποδεκτά ανώτατα όρια.

 ΗλικίαΑν. όριο
Βρέφη (και τα δύο φύλα)7-11 μηνώνND
Αγόρια & κορίτσια1-3 ετών800 μg RE/day
Αγόρια & κορίτσια4-6 ετών1100 μg RE/day
Αγόρια & κορίτσια7-10 ετών1500 μg RE/day
Αγόρια & κορίτσια11-14 ετών2000 μg RE/day
Αγόρια & κορίτσια15-17 ετών2600 μg RE/day
Άνδρες & Γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση≥ 18 ετών3000 μg RE/day
Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση≥ 40 ετώνND
Έγκυες/Θηλάζουσες≥ 18 ετών3000 μg RE/day

*Scientific Opinion on Dietary Reference Values, EFSA

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει βιταμίνη Α.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε