Βιταμίνη Β12

Περιγραφή

Η βιταμίνη B12 ή κοβαλαμίνη ανήκει στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β που εμπλέκεται σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Μπορεί να ληφθεί μέσω της διατροφής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως είναι το συκώτι, το κρέας και τα προϊόντα του, το ψάρι, η μαγιά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η βιταμίνη Β12 δεν απαντάται συνήθως στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση είναι 2,5μg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA).

Δράση/Ιδιότητες

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία. Επίσης, βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης και στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης και παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυταρικής διαίρεσης και  στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Benefits

Η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης Β12 με συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για σε άτομα όλων των ηλικιών για τόνωση και ενέργεια, συνιστάται όμως ιδιαιτέρως σε άτομα που δεν μπορούν να λαμβάνουν βιταμίνη Β12 μέσω της διατροφής όπως είναι, για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι που μπορεί να μην τρέφονται σωστά ή οι χορτοφάγοι και οι vegans που έχουν αποκλείσει  από τη διατροφή τους τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης.

Προειδοποιήσεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει βιταμίνη Β12.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε