Βιταμίνη Β3

Περιγραφή

Η βιταμίνη Β3 ή νιασίνη είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β, η οποία μπορεί να παραχθεί στο ήπαρ από το αμινοξύ τρυπτοφάνη ή μπορεί ή να ληφθεί μέσω της διατροφής. Πηγές νιασίνης (βιταμίνης Β3) είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φιστίκια, οι πατάτες και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί, τα αυγά που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη μπορούν επίσης να αποτελέσουν καλές πηγές νιασίνης.

1 ισοδύναμο νιασίνης (ΝΕ) ισοδυναμεί με 1 mg νιασίνης και 60 mg τρυπτοφάνης αποδίδουν 1 mg νιασίνης.

H Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για τους ενήλικες είναι 16mg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA).

Δράση/Ιδιότητες

Η νιασίνη συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας και στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Επιπλέον, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη διατήρηση της κατάστασης του δέρματος και των βλεννογόνων.

Benefits

H συμπληρωματική λήψη νιασίνης μέσω διατροφικών σκευασμάτων μπορεί βοηθήσει άτομα όλων των ηλικιών σε περιόδους κατά τις οποίες οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι αυξημένες ή σε περιόδους έντονης πνευματικής δραστηριότητας ή στρες.

Προειδοποιήσεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Η πρόσληψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Β3 θα πρέπει να αποφεύγεται. Η Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) έχει ορίσει ανώτατα όρια ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β3 ανά πληθυσμιακή ομάδα*. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα αναφορικά με τα αποδεκτά ανώτατα όρια.

 ΗλικίαΑν. όριο
Βρέφη (και τα δύο φύλα)7-11 μηνώνND
Αγόρια & κορίτσια1-3 ετών150 mg/day (nicotinamide) 2 mg/day (nicotinic acid)
  Αγόρια & κορίτσια4-6 ετών220 mg/day (nicotinamide) 3 mg/day (nicotinic acid)
  Αγόρια & κορίτσια7-10 ετών350 mg/day (nicotinamide) 4 mg/day (nicotinic acid)
  Αγόρια & κορίτσια11-14 ετών500 mg/day (nicotinamide) 6 mg/day (nicotinic acid)
  Αγόρια & κορίτσια15-17 ετών700 mg/day (nicotinamide) 8 mg/day (nicotinic acid)
Ενήλικες≥ 18 ετών900 mg/day (nicotinamide) 10 mg/day (nicotinic acid)

*Scientific Opinion on Dietary Reference Values, EFSA

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει βιταμίνη B3.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε