Βιταμίνη Β5

Περιγραφή

Η βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή και ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η ονομασία της προέρχεται από την ελληνική λέξη «πάντοθεν» καθώς απαντάται ευρέως σε όλες τις τροφές. Καλές διατροφικές πηγές παντοθενικού οξέος αποτελούν το κρέας (συκώτι, νεφροί), το κοτόπουλο, τα αυγά, το γάλα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο) και τα φρούτα (αβοκάντο).

H Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) για τους ενήλικες είναι 6mg.

Δράση/Ιδιότητες

Το παντοθενικό οξύ συμβάλλει στη φυσιολογική σύνθεση και στον μεταβολισμό των στεροειδών ορμονών, της βιταμίνης D και ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Επίσης βοηθά στην φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση της κούρασης και της κόπωση και στη φυσιολογική νοητική επίδοση.

Benefits

Έλλειψη παντοθενικού οξέος παρατηρείται σπάνια, δεδομένου ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό περιέχεται σχεδόν σε όλες τις τροφές, ωστόσο η  συμπληρωματική λήψη παντοθενικού οξέος μπορεί να είναι ωφέλιμη για άτομα με έντονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα, λόγω του ρόλου του συστατικού αυτού στην παραγωγή ενέργειας και στην ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών.

Προειδοποιήσεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει παντοθενικό οξύ.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε