Βιταμίνη Β6

Περιγραφή

Η βιταμίνη Β6, που ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, στα τρόφιμα απαντάται ως πυριδοξίνη, πυριδοξάλη ή πυριδοξαμίνη. Πηγές βιταμίνης Β6 είναι τα πουλερικά, το χοιρινό κρέας, το συκώτι, η μαγιά μπύρας, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, μερικά βότανα και μπαχαρικά.

H Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για τη βιταμίνη Β6 είναι 1,4mg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA).

Δράση/Ιδιότητες

Η βιταμίνη Β6 υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και την φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία. Επιπλέον, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, στο φυσιολογικό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, του γλυκογόνου, της ομοκυστεΐνης και στη σύνθεση της κυστεΐνης.  Επίσης, βοηθά στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας.

Benefits

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β6 μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα όλων των ηλικιών ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής καταπόνησης ή στρες, καθώς μπορεί να δρα υποστηρικτικά στην τόνωση του οργανισμού και την καλή διάθεση. Συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Β6 μέσω διατροφικών σκευασμάτων μπορεί να είναι απαραίτητη για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών  σε άτομα που δεν τρέφονται σωστά και δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη ποσότητα μέσω της διατροφής όπως π.χ. οι ηλικιωμένοι.

Προειδοποιήσεις

Η πρόσληψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Β6 θα πρέπει να αποφεύγεται. Η Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) έχει ορίσει ανώτατα όρια ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β6 ανά πληθυσμιακή ομάδα*. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα αναφορικά με τα αποδεκτά ανώτατα όρια.

 ΗλικίαΑν. όριο
Βρέφη (και τα δύο φύλα)7-11 μηνώνND
Αγόρια & κορίτσια1-3 ετών5 mg/day
Αγόρια & κορίτσια4-6 ετών7 mg/day
Αγόρια & κορίτσια7-10 ετών10 mg/day
Αγόρια & κορίτσια11-14 ετών15 mg/day
Αγόρια & κορίτσια15-17 ετών20 mg/day
Άνδρες & γυναίκες≥ 18 ετών25 mg/day
Έγκυες/Θηλάζουσες≥ 18 ετών25 mg/day

*Scientific Opinion on Dietary Reference Values, EFSA

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει βιταμίνη Β6.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε