Βιταμίνη C

Περιγραφή

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι πολύ σημαντική για πολλές βιολογικές διεργασίες. Η ονομασία της, ασκορβικό οξύ, προέρχεται από την έκφραση αντισκορβουτική βιταμίνη, διότι η σημαντική έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε μία ασθένεια γνωστή ως σκορβούτο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνθέσει βιταμίνη C επομένως θα πρέπει να την λαμβάνει εξωγενώς μέσω της διατροφής. Ιδανικές πηγές βιταμίνης C αποτελούν οι πράσινες πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι πατάτες, οι φράουλες, το μπρόκολο και άλλα φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης και διάφορα βότανα ή μυρωδικά, όπως π.χ. ο μαϊντανός.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση βιταμίνης C για τους ενήλικες είναι 80mg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA).

Δράση/Ιδιότητες

Η βιταμίνη C συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου για τη φυσιολογική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, των χόνδρων, των ούλων, του δέρματος και των δοντιών, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και στην αναγέννηση της ανηγμένης μορφής της βιταμίνης Ε. Επίσης, υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας και βοηθά στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, στη  φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και στην φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.

Benefits

Η βιταμίνη C παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και η συμπληρωματική λήψη της μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε άτομα όλων των ηλικιών για τη θωράκιση της άμυνας του οργανισμού και την τόνωση σε περιόδους κατά τις οποίες οι ενεργειακές απαιτήσεις μπορεί να είναι αυξημένες. Δεδομένου ότι έχει υποστηρικτική δράση στην ψυχολογική λειτουργία και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μπορεί να βοηθά σε περιόδους έντονης πνευματικής δραστηριότητας ή στρες. Η βιταμίνη C ενισχύει την καλή κατάσταση και την ομαλή λειτουργία διαφόρων ιστών όπως π.χ. το δέρμα και τα δόντια καθώς συμμετέχει στη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στην μετατροπή της βιταμίνης Ε στην ενεργή της (ανηγμένη) μορφή.

Προειδοποιήσεις/Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Εάν είστε έγκυος ή  θηλάζετε, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε σκεύασμα που περιέχει βιταμίνη C.

Σε ποια προϊόντα το βρίσκετε