Tα 5 συμπτώματα
ανεπάρκειας
της βιταμίνης C

Μοιράσου το άρθρο!

Η βιταμίνη C είναι μία από τις δημοφιλέστερες και περισσότερο γνωστές βιταμίνες. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καλή λειτουργία της καρδιάς, την υγεία και ελαστικότητα του δέρματος, τo μεταβολισμό του σιδήρου και πολλές ακόμα λειτουργίες. Η υδατοδιαλυτή της φύση και το γεγονός πως δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό την καθιστά ως μία από τις ασφαλέστερες βιταμίνες για να λαμβάνει κανείς σε μορφή συμπληρώματος. Αν και η συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης C είναι σχετικά χαμηλή, μόλις 80mg όσο περίπου το περιεχόμενο ενός μεγάλου πορτοκαλιού, συνήθως συστήνεται η πρόσληψη αρκετά μεγάλης δοσολογίας είτε μέσω της τροφής ή μέσω συμπληρωμάτων. Αυτό γιατί οι σημερινές καθημερινές συνθήκες ζωής δημιουργούν αυξημένη ανάγκη για πρόσληψη βιταμίνης C. Η έλλειψη της αποτελεί σπάνιο ενδεχόμενο, εντούτοις τα χαμηλά επίπεδά της  στον οργανισμό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να προκύψει.

Συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό είναι τα εξής:

 • Ξηρό δέρμα
  Η βιταμίνη έχει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης του δέρματος περιέχουν ποσότητες βιταμίνης C. Εκτός από την αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση που προσφέρει, συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου στο οποίο οφείλεται η σφριγηλότητα και η ελαστικότητα του δέρματος. Όταν η πρόσληψη βιταμίνης C δεν είναι επαρκής για μεγάλο χρονικό διάστημα το δέρμα μπορεί να φαίνεται ξηρό, κουρασμένο και άτονο
 • Αργή επούλωση πληγών
  Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν το ρυθμό σχηματισμού κολλαγόνου με αποτέλεσμα την αργή επούλωση  τραυμάτων. Αντίστοιχα, η χαμηλή βιταμίνη C στον οργανισμό συνδέεται με τη συχνή εμφάνιση μελανιών στο δέρμα.  
 • Ούλα που ματώνουν
  Τα ούλα που είναι κόκκινα, πρησμένα, πονάνε και ματώνουν εύκολα συνδέονται συχνά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία των ούλων και η ανεπαρκής πρόσληψη της προκαλεί εξασθένηση των ούλων, πιθανή φλεγμονή και αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων της στοματικής κοιλότητας.
 • Χαμηλά επίπεδα σιδήρου και αναιμία
  Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C συχνά συνδέονται με ανεπάρκεια σιδήρου στο αίμα. Η βιταμίνη C εμπλέκεται στο μεταβολισμό του σιδήρου και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του από τον οργανισμό όταν προσλαμβάνεται μέσω μη-αιμικών πηγών ή μέσω συμπληρωμάτων.
 • Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα
  Τα συχνά κρυολογήματα και ιώσεις είναι πολύ πιθανό να συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό. Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράσης βοηθά στην άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες που αφορούν τη δράση της στο ανοσοποιητικό σύστημα τα φαγοκύτταρα και τα t-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος συσσωρεύουν βιταμίνη C την οποία αξιοποιούν. Έτσι, ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε παθογόνους οργανισμούς

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι σχετικά σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα πολλών από εμάς. Το ευχάριστο είναι πως τα συμπτώματα ανεπάρκειας σταματούν μόλις αποκατασταθούν τα επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η καθημερινή μας διατροφή να είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν εξαιρετικές πηγές της.

Η  σειρά βιταμίνης C της Lanes μπορεί να συμβάλλει ευχάριστα και αποτελεσματικά στην καθημερινή ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης  C στον οργανισμό. Μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων, συνθέσεων, μορφών και περιεκτικοτήτων είναι διαθέσιμη για να καλύψει τις ανάγκες όλων. Η Lanes δημιουργεί τα συμπληρώματα διατροφής της με γνώμονα την διαρκή διερεύνηση φυσικών διατροφικών συστατικών που διακρίνονται για τις επιδόσεις, τις μελέτες, την ποιότητα, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες.

Ελίνα Ασημακοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Η Ελίνα Ασημακοπούλου είναι κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου «Manchester Metropolitan» της Αγγλίας. Ασκεί ενεργά το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου από το 2006 έχοντας μέχρι τώρα πραγματοποιήσει πλήθος επιτυχημένων συνεργασιών στο χώρο της διατροφής, της υγείας, του αθλητισμού και της παιδείας. Από το 2007 διατηρεί το προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στα Καλύβια Αττικής.

Προηγούμενο

Royal Tonic για γερό ανοσοποιητικό!

Πόσα ξέρεις για το μπλε φως;

Επόμενο