Δεκέμβρης χωρίς τύψεις

Μοιράσου το άρθρο!

Από διατροφικής άποψης ο Δεκέμβρης μπορεί να είναι αρκετά «επικίνδυνος». Όντας ένας γιορτινός μήνας με τα Χριστούγεννα, τις πολλές ονομαστικές εορτές, τις κοινωνικές και εργασιακές συγκεντρώσεις και πάρτι, η πιθανότητα υπερκατανάλωσης φαγητού, ζάχαρης και λιπαρών σε συνδυασμό με περιορισμένη φυσική δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να διατηρήσετε τις καλές σας συνήθειες και να ευχαριστηθείτε το Δεκέμβρη χωρίς να το παρακάνετε!

«Συνήθισε να γίνεται, δεν απογίνεται»

Ακολουθήστε κανονικά τις συνήθειες σας και συνεχίστε να οργανώνετε την κάθε ημέρα σας όπως κάνατε μέχρι σήμερα. Αποφύγετε τη χρήση «δικαιολογιών» όπως οι κοινωνικές υποχρεώσεις και οι γιορτές συγγενών και φίλων για να αναβάλλετε μία προγραμματισμένη προπόνηση.

Αν όντως εμποδίζει το πρόγραμμα σας προσπαθήστε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο κάποια άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα ή πραγματοποιήστε μια χρονικά συντομότερη δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό όπου οι περισσότεροι επιλέγουν να παραλείψουν γεύματα μέσα στην ημέρα προκειμένου να παρευρεθούν σε κάποιο δείπνο ή έξοδο για φαγητό.

Με τον τρόπο αυτό η υπερφαγία είναι αναπόφευκτη. Ακολουθήστε κανονικά τα γεύματα σας, καταναλώνοντας ίσως λίγο μικρότερη ποσότητα φαγητού ή θερμίδων, ώστε να απολαύσετε την έξοδό σας χωρίς να το παρακάνετε.

«Μηδέν άγαν»

Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς σε ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ όταν όπου σταθείς και βρεθείς τα βλέπεις μπροστά σου. Και προφανώς δε χρειάζεται. Το πρόβλημα δεν είναι το ένα μελομακάρονο ή το ένα γλυκό αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης τους. Εντάξτε τα γλυκά και τις υπόλοιπες λιχουδιές των εορτών στο διαιτολόγιο σας ώστε να τα απολαύσετε «προγραμματισμένα» και χωρίς υπερβολές που μπορεί να σας επιβαρύνουν.

Έξυπνες επιλογές

Η ποικιλία στα εορταστικά τραπέζια συνήθως προβληματίζει και οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής. Πριν αρχίσετε να δοκιμάζετε και να τσιμπολογείτε πάρτε ένα λεπτό να σκεφτείτε τι πραγματικά σας αρέσει και θέλετε να δοκιμάσετε από τα εδέσματα που υπάρχουν μπροστά σας. Στη συνέχεια προσθέστε στο πιάτο σας μικρή ποσότητα της επιλογής σας σε συνδυασμό με σαλάτα. Ιδανικά, τα άπαχα κρέατα και πουλερικά (χωρίς ορατά λίπη και δέρμα), τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες χωρίς κρέμα γάλακτος και αλλαντικά και τα λαχανικά/σαλάτες χωρίς μαγιονέζα, αλλαντικά και τυριά αποτελούν καλύτερες επιλογές με λιγότερες θερμίδες.

Επαρκής ενυδάτωση

Η σημασία της επαρκούς υδάτωσης του οργανισμού είναι γνωστή. Αν και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου η κατανάλωση νερού ελαττώνεται σημαντικά, ο στόχος είναι η συνεχής και καθημερινή πρόσληψη υγρών. Ναι μεν το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης και τα υπόλοιπα υγρά όμως όπως οι χυμοί, τα αφεψήματα βοτάνων, το γάλα, τα αναψυκτικά, ο καφές συμβάλλουν σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Εξαιρετικά σημαντική είναι η πρόσληψη νερού όταν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ, ειδικά σε αυξημένες ποσότητες προκαλεί υπογλυκαιμικές τάσεις με αποτέλεσμα την αναζήτηση φαγητού. Η πρόσληψη νερού ισορροπεί την κατάσταση και βοηθά στο να αποφευχθεί το τσιμπολόγημα και η άσκοπη κατανάλωση τροφής.

Γλυκομαννάνη

Το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη δεν είναι πάντα εύκολο. Για αυτό και υπάρχουν βοηθήματα όπως η γλυκομαννάνη που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου. Η γλυκομαννάνη είναι μία διαλυτή φυτική ίνα που έχει την ιδιότητα να απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού έτσι ώστε να σχηματίζει μια φυσική γέλη, η οποία δημιουργεί την αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας τροφής και κατά συνέπεια θερμίδων. H λήψη ενός γραμμαρίου γλυκομαννάνης περίπου μία ώρα πριν από το γεύμα σας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της ποσότητας φαγητού που θα καταναλώσετε στις εξόδους σας και τα καλέσματα για φαγητό.

Το συμπλήρωμα διατροφής Γλυκομαννάνη από τη Lanes σε συσκευασία 60 καψουλών των 500γρ γλυκομαννάνης/κάψουλα συμβάλλει αποτελεσματικά στον έλεγχο βάρους μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό σύμμαχο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ελίνα Ασημακοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Η Ελίνα Ασημακοπούλου είναι κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου «Manchester Metropolitan» της Αγγλίας. Ασκεί ενεργά το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου από το 2006 έχοντας μέχρι τώρα πραγματοποιήσει πλήθος επιτυχημένων συνεργασιών στο χώρο της διατροφής, της υγείας, του αθλητισμού και της παιδείας. Από το 2007 διατηρεί το προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στα Καλύβια Αττικής.

Οδηγός Επιβίωσης… Χριστουγέννων!

Επόμενο