Τα συμπληρώματα διατροφής εξελίσσονται!

Μοιράσου το άρθρο!

Συμπληρώματα διατροφής και… νέα τεχνολογία. Πάνε μαζί;

Η εμφάνιση της πανδημίας εκτός από φόβο και πανικό απέναντι στη νέα, άγνωστη απειλή για την υγεία προκάλεσε και την έντονη αναζήτηση τρόπων θωράκισης του οργανισμού. Οι κατευθύνσεις των ειδικών ήταν και είναι σαφείς και αφορούν την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, συστηματική φυσική δραστηριότητα και διατήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, η πλειονότητα του πληθυσμού αναζήτησε και αναζητά επιπλέον τρόπους ενίσχυσης του Ανοσοποιητικού, κυρίως μέσω της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής. 

Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής

Την  τελευταία δεκαετία η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής αναπτύσσεται πολύ δυναμικά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ποιότητα της διατροφής, οι συνεχόμενα αυξανόμενες ανάγκες για τόνωση, ευεξία και υγεία έχουν αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση εξειδικευμένων και προηγμένης τεχνολογίας συμπληρωμάτων διατροφής. Οι έρευνες γύρω από την ανάπτυξη νέων προϊόντων επικεντρώνονται στους ισχυρισμούς συστατικών, τους τρόπους χορήγησης, τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας, της απορροφησιμότητας και της αποτελεσματικότητας τους καθώς και την τεχνολογία διαμόρφωσής τους.

Λιποσωμιακή τεχνολογία

Μία τεχνολογία που γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής είναι αυτή των λιποσωμάτων.  Η λιποσωμιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται επιτυχώς στη φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια ως μία αποτελεσματική μέθοδος μεταφοράς και παράδοσης δραστικών ουσιών σε κύτταρα του οργανισμού.

Τα λιποσώματα τα οποία είναι και οι μεταφορείς των δραστικών ουσιών, είναι μικροσκοπικά σωματίδια λίπους τα οποία αποτελούνται από τα ίδια δομικά συστατικά με εκείνα των κυτταρικών μεμβρανών. Λόγω των δομικών χαρακτηριστικών τους, τα λιποσώματα βοηθούν στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας και της απόδοσης όχι μόνο των φαρμάκων, αλλά των βοτάνων, των βιταμινών και των ενζύμων. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια δίνει το παρόν και στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής.

Στα συμπληρώματα διατροφής η λιποσωμιακή τεχνολογία εφαρμόζεται κυρίως σε συστατικά τα οποία είναι αφενός ιδιαίτερα ευαίσθητα και αφετέρου είναιυψηλής σημασίας για τη λειτουργία του οργανισμού. Ένα τέτοιο θρεπτικό συστατικό είναι η βιταμίνη C.

Λιποσωμιακή τεχνολογία & Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, είναι μία βιταμίνη υδατοδιαλυτής φύσης την οποία δεν μπορεί να αποθηκεύσει ή να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και την προσλαμβάνει μέσω της τροφής του. Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μπορεί εύκολα να καταστραφεί αν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή δυσμενείς συνθήκες.

Η λιποσωμιακή τεχνολογία σε συμπληρώματα βιταμίνης C συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της απόδοση της. Η βιταμίνη C ενθυλακώνεται στο λιπόσωμα και μεταφέρεται μέσω αυτού στα κύτταρα του σώματος. Το κύριο και σημαντικότερο όφελος της λιποσωμιακής βιταμίνης C είναι η αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της και η καλύτερη απορρόφηση της από τον οργανισμό.

Τα λιποσώματα λόγω της δομής τους και του τρόπου μεταφοράς τους στον οργανισμό προστατεύουν την εγκλωβισμένη σε αυτά βιταμίνη C. Ως αποτέλεσμα, η βιταμίνη δεν οξειδώνεται και παραδίδεται ανέπαφη στα κύτταρα του οργανισμού όπου και αξιοποιείται αναλόγως. 

Η δράση και αποτελεσματικότητα, της από του στόματος χορήγησης λιποσωμιακής βιταμίνης C, αποτελεί το επίκεντρο ενδιαφέροντος αρκετών πρόσφατων μελετών. Σε δύο μελέτες (2016, 2019) που αφορούσαν τη βιοδιαθεσιμότητα της, επισημάνθηκε η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος σε σύγκριση με τη λήψη μη λιποσωμιακής μορφής.

Αντίστοιχα, μελέτη του 2019 έδειξε ότι η λιποσωμιακή βιταμίνη C απορροφάται ταχύτερα από τα λευκά αιμοσφαίρια του σώματος σε σχέση με την απλή μορφή και ότι η συγκέντρωση ασκορβικού οξέος στο πλάσμα παραμένει αυξημένη κατά 100% για διάρκεια μεγαλύτερη των 4,5 ωρών.

Η σημερινή πραγματικότητα και ο τρόπος διαβίωσης μας ωθούν, καλώς ή κακώς, στην αναζήτηση τρόπων και μέσων ενίσχυσης του οργανισμού και των επιπέδων ευεξίας που να είναι αποτελεσματικοί, πρακτικοί και, φυσικά, ασφαλείς.

Η βελτίωση της διατροφής και της φυσικής κατάστασης αποτελούν τη βάση για την επίτευξη του στόχου υγείας και ευεξίας. Με την επικουρική δράση της ορθής χρήσης των σύγχρονων συμπληρωμάτων διατροφής μπορούμε να επιτύχουμε τα βέλτιστα επίπεδα ευεξίας.

Η Lanes πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει λύσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς και ακολουθώντας πάντα τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής, συστήνει τη νέα βιταμίνη C λιποσωμιακής τεχνολογίας «Lanes Liposomal Vitamin C 1000mg». Μία νέα πρόταση ενισχυμένης τόνωσης του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της τεχνολογίας προηγμένης αποδέσμευσης. Προσφέρει βιταμίνη C 1000mg υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και ενισχυμένης απορρόφησης. Σε ιδιαίτερα πρακτική και εύχρηστη μορφή φιαλιδίων-μονοδόσεων και ευχάριστη γεύση πορτοκάλι.

Ελίνα Ασημακοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Η Ελίνα Ασημακοπούλου είναι κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου «Manchester Metropolitan» της Αγγλίας. Ασκεί ενεργά το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου από το 2006 έχοντας μέχρι τώρα πραγματοποιήσει πλήθος επιτυχημένων συνεργασιών στο χώρο της διατροφής, της υγείας, του αθλητισμού και της παιδείας. Από το 2007 διατηρεί το προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στα Καλύβια Αττικής.

Προηγούμενο

Πόσα ξέρεις για το μπλε φως;

Προβιοτικά & γυναικεία υγεία πάνε μαζί;

Επόμενο