Προβιοτικά & γυναικεία υγεία πάνε μαζί;

Μοιράσου το άρθρο!

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η εμφάνιση προβλημάτων ουρολοίμωξης και, γενικότερα, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό γυναικών ανεξαρτήτου ηλικίας. 

Η  μικροχλωρίδα του ουροποιητικού συστήματος μιας υγιούς γυναίκας περιλαμβάνει περίπου 50 είδη διαφορετικών μικροοργανισμών. Όταν υπάρχει κάποια μόλυνση ή λοίμωξη η χλωρίδα του ουροποιητικού συστήματος κυριαρχείται από παθογόνα βακτήρια. Οι πιο απλές περιπτώσεις ουρολοιμώξεων συνήθως αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Ωστόσο, ανάλογα με το είδος της αντιβίωσης αλλά και τη συχνότητα λήψης αυτής, μπορεί να ευνοήσει τις συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανθεκτικότητας των μικροβίων. Επί της ουσίας, αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρξει πρόληψη και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη μη ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών.

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι ζωντανοί μικροοργανισμοί που σχηματίζουν τη χλωρίδα του εντέρου και όχι μόνο. Υπάρχουν σε κάθε μικροβίωμα του οργανισμού, όπως για παράδειγμα σε αυτό του ουροποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά είναι περισσότερο γνωστά για τα ευεργετικά τους οφέλη στην εντερική χλωρίδα και την υγεία του πεπτικού συστήματος, ωστόσο έχουν και άλλα οφέλη στην υγεία. Πλέον, είναι γνωστή η συμβολή τους στην πρόληψη λοιμώξεων και, δη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Τα προβιοτικά τα προσλαμβάνει κανείς από την τροφή, κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ αλλά και από λαχανικά τουρσί και άλλα τρόφιμα-προϊόντα ζύμωσης. Παράλληλα, υπάρχει πληθώρα συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία και περιέχουν μεγάλη ποσότητα και ποικιλία στελεχών προβιοτικών οργανισμών. 

Ένα αντίστοιχο συμπλήρωμα είναι το ο Probioade της Lanes, το οποίο περιέχει το σύμπλεγμα Bifidolactus που αποτελείται από 10 διαφορετικά στελέχη προβιοτικών. Ταυτόχρονα, συνδυάζει πρεβιοτικά και, συγκεκριμένα, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, που αποτελούν την τροφή των φιλικών βακτηρίων, βιταμίνες και μέταλλα για ολοκληρωμένο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Έρευνα που διεξήχθη από τον καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας Gregor Reid, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition,  έδειξε πως η λήψη προβιοτικών μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην πρόληψη εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα η λήψη προβιοτικών, φάνηκε να ευνοεί την ποιότητα της μικροχλωρίδας του ουρογεννητικού συστήματος, η οποία και προστατεύει τον ξενιστή, στην προκειμένη περίπτωση το ουροποιητικό σύστημα, από τη μόλυνση από παθογόνους οργανισμούς.

Η χρήση συμβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής όπως το Probioade μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη της γυναικείας υγείας. Ο συνδυασμός της μεγάλης ποικιλίας προβιοτικών του συμπλέγματος Bifidolactus, της μεγάλης ποσότητας αυτών που φτάνει τα 5δις βακτηρίων ανά κάψουλα και των φρουκτοολιγοσακχαριτών που θρέφουν και ενισχύουν τη δράση των μικροοργανισμών έχει τη μέγιστη συνεργική δράση και απόδοση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, η παρουσία βιταμινών B & C και μετάλλων ενισχύει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα προσφέροντας έτσι μεγάλη προστασία.

Η υγεία και προστασία του ουροποιητικού συστήματος είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και σαφέστατα είναι απαραίτητη και η εφαρμογή των βασικών κανόνων της προσωπικής γυναικείας υγιεινής. Ωστόσο, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και μέρος αυτής μπορεί να είναι και ένα συμβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής όπως το Probioade της Lanes.

Η Lanes με γνώμονα την διαρκή διερεύνηση φυσικών διατροφικών συστατικών που διακρίνονται για τις επιδόσεις, τις μελέτες, την ποιότητα, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους, δημιουργεί συμπληρώματα διατροφής που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Ελίνα Ασημακοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Η Ελίνα Ασημακοπούλου είναι κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου «Manchester Metropolitan» της Αγγλίας. Ασκεί ενεργά το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου από το 2006 έχοντας μέχρι τώρα πραγματοποιήσει πλήθος επιτυχημένων συνεργασιών στο χώρο της διατροφής, της υγείας, του αθλητισμού και της παιδείας. Από το 2007 διατηρεί το προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στα Καλύβια Αττικής.

Προηγούμενο

Τα συμπληρώματα διατροφής εξελίσσονται!

Superfoods,
είναι πράγματι
τόσο σούπερ;

Επόμενο