Superfoods,
είναι πράγματι
τόσο σούπερ;

Μοιράσου το άρθρο!

Η έννοια των superfoods έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τροφές που έχουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα και η προσθήκη τους στην καθημερινή διατροφή μπορεί να έχει επιφέρει σημαντικά οφέλη στη διατήρηση της καλής υγεία του οργανισμού.

Είναι αλήθεια όμως τόσο ωφέλιμα όσο θέλουμε να πιστεύουμε?

Κανένα τρόφιμο ούτε καν ένα superfood δεν μπορεί μόνο του να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες  του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά προκειμένου να υπάρχει καλή υγεία και ενέργεια. Ωστόσο, τα superfoods ή υπερτροφές ελληνιστί, μπορούν να προσφέρουν κάποια πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και να ενισχύσουν θρεπτικά το κάθε γεύμα στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί.

Επομένως, για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την κατανάλωσή τους οφείλουμε να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και μεγάλης ποικιλίας διατροφή στην οποία θα υπάρξει η συστηματική προσθήκη υπερτροφών.

Ποια είναι τα superfoods?

Η αλήθεια είναι πως η λίστα με τις υπερτροφές είναι αρκετά μεγάλη. Μάλιστα, πολλά από αυτά δε χρειάζεται να ψάξουμε πολύ ή μακριά για να τα βρούμε, αφού υπάρχει πληθώρα Ελληνικών superfoods όπως  τα μούρα, τα καρύδια, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος ανάμεσα σε περισσότερους από 1300 επαγγελματίες διαιτολόγους στις ΗΠΑ που αφορούσε τις τάσεις για τα δημοφιλέστερα superfoods του 2019 το τοπ 5 συμπλήρωναν με σειρά προτεραιότητας τα:

  1. Τρόφιμα ζύμωσης: περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kombucha, το ξινολάχανο. Είναι πλούσια σε προβιοτικούς οργανισμούς και η κατανάλωση τους συμβάλλει αποτελεσματικά στην υγεία του πεπτικού συστήματος.

  2. Αβοκάντο: Το αβοκάντο κατατάσσεται στις υπερτροφές γιατί διαθέτει πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλλά και αντιοξειδωτικών όπως Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, κάλιο, την λουτεΐνη και βιταμίνη Ε. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες A, C, D και K. Το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και ήδη χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε σαλάτες και σάντουιτς.

  3. Σπόροι (chia, λιναρόσπορος, σουσάμι κλπ): αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα , ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και ωμέγα λιπαρά οξέα. Μπορούν εύκολα να προστεθούν σε ψωμί, κέικ, σαλάτες ή να συνδυαστούν με δημητριακά πρωινού.

  4. Ψευδοδημητριακά : Στη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων ανήκουν το κινόα, το φαγόπυρο, ο αμάρανθος, το kamut, το κεχρί. Αν και το καθένα έχει διαφορετικές θρεπτικές αξίες, κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες και όσπρια.

  5. Μούρα: Τα μούρα, κυρίως τα σκουρόχρωμα, έχουν ένα πολύ πλούσιο περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν αν βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και να βελτιώσουν την ικανότητα βραχυπρόθεσμης μνήμης. Μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά πρωινού, σε γιαούρτι ή κάποιο smoothie. Επίσης, μπορούν να αποτελέσουν συστατικό σαλάτας ή κέικ με μαύρη σοκολάτα

Προβιοτικά

Η επικράτηση των τροφίμων ζύμωσης και δη των προβιοτικών ως τo κυριότερο superfood για το 2019 επιβεβαιώνει το ήδη αυξανόμενο ενδιαφέρον για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι γεγονός πως τα προβιοτικά μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη στην εντερική χλωρίδα αλλά και γενικότερα στον οργανισμό και την υγεία.

Πρόκειται για μη παθογόνους ζωντανούς μικροοργανισμούς που σχηματίζουν κάθε μικροβίωμα του οργανισμού. Λόγω των περιορισμένων διατροφικών πηγών πρόσληψης τους σε συνδυασμό με τη μεγάλη αξία της κατανάλωσή τους τα προβιοτικά συναντώνται πολύ συχνά πλέον για πρακτικούς λόγους σε συμπληρώματα διατροφής, όπως το Probioade της Lanes.

Πρόκειται για ένα συμβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής το οποίο συνδυάζει το σύμπλεγμα προβιοτικών Bifidolactus και φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS). Συγκεκριμένα, το σύμπλεγμα Bifidolactus που αποτελείται από 10 διαφορετικά στελέχη προβιοτικών σε αρκετά υψηλές ποσότητες. Η ποικιλία αυτή των προβιοτικών οργανισμών το καθιστά ικανό να δράσει ενάντια σε πολλές περιπτώσεις που σχετίζονται με την παρουσία πληθώρας παθογόνων βακτηρίων.

Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός με πρεβιοτικά και, συγκεκριμένα, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, βιταμίνες και μέταλλα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Ελίνα Ασημακοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Η Ελίνα Ασημακοπούλου είναι κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου «Manchester Metropolitan» της Αγγλίας. Ασκεί ενεργά το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου από το 2006 έχοντας μέχρι τώρα πραγματοποιήσει πλήθος επιτυχημένων συνεργασιών στο χώρο της διατροφής, της υγείας, του αθλητισμού και της παιδείας. Από το 2007 διατηρεί το προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στα Καλύβια Αττικής.

Προηγούμενο

Προβιοτικά & γυναικεία υγεία πάνε μαζί;

Η ομορφιά είναι δικαίωμα όλων!

Επόμενο