Πώς επιλέγεις την κατάλληλη πολυβιταμίνη για εσένα;

Μοιράσου το άρθρο!

Γνωρίζεις πώς να επιλέξεις την πολυβιταμίνη σου;

Από όλες τις κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής, αυτή των πολυβιταμινών είναι η δημοφιλέστερη. Όχι αδίκως, αφού με ένα μόνο συμπλήρωμα πολυβιταμίνης μπορεί κανείς να καλύψει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, να ενισχύσει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό του και να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας. Επιλέγουμε όμως πάντα την κατάλληλη για εμάς πολυβιταμίνη? Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε τη σωστή επιλογή?

Με τον όρο πολυβιταμίνη εννοούμε κάθε συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ένα σύνολο μικροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και, ενδεχομένως, επιπλέον πρόσθετα συστατικά όπως βότανα, αμινοξέα, προβιοτικά κλπ.

Γιατι πολιβιταμίνη?

Ιδανικά, ο στόχος είναι η καθημερινή μας διατροφή να είναι πλούσια σε ποικιλία τροφίμων σε επαρκείς ποσότητες έτσι ώστε να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η αλήθεια είναι πως για πληθώρα λόγων αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Λίγο η φορτωμένη καθημερινότητα, ο περιορισμένος χρόνος για μαγείρεμα ή για κατανάλωση πολλών γευμάτων μέσα στην ημέρα, ο κακός προγραμματισμός, οι προτιμήσεις σε συγκεκριμένες τροφές και οι αυξημένες απαιτήσεις που μπορεί να έχουμε, δυσκολεύουν την εφαρμογή της ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής στη συνήθη δίαιτα μας. Μία πολυβιταμίνη, λοιπόν, μπορεί να συμπληρώσει τη διατροφή μας και να «καλύψει» τα κενά που εμείς δημιουργούμε, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως θα αντικαταστήσει το φαγητό μας.

Κριτήρια επιλογής

1. Απορρόφηση

Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είτε πρόκειται για φαγητό ή για κάποιο συμπλήρωμα διατροφής επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κατάσταση του πεπτικού συστήματος, η κατάσταση υγείας του ατόμου, η ορθή χρήση και η αλληλεπίδραση με άλλα τρόφιμα ή συστατικά. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να επιλέξουμε μία πολυβιταμίνη η οποία θα μας εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφησιμότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Οι σταδιακής αποδέσμευσης ή οι εντεροδιαλυτές ταμπλέτες συνήθως εξασφαλίζουν υψηλή απορρόφηση των συστατικών τους. Οι σταδιακής αποδέσμευσης ταμπλέτες, συγκεκριμένα, απελευθερώνουν σταδιακά τις δραστικές ουσίες που περιέχουν (θρεπτικά συστατικά) σε διάστημα κάποιων ωρών. Ως αποτέλεσμα εξασφαλίζεται η καλύτερη απορρόφηση ιδιαίτερα των υδατοδιαλυτών βιταμινών. Παράλληλα η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών στο αίμα είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της ημέρας διατηρώντας έτσι και ένα σταθερό επίπεδο τόνωσης και ευεξίας.

2. Συνέργεια

Η πολυβιταμίνη που θα επιλέξουμε είναι πλήρης και ισορροπημένη? Περιέχει όλο το φάσμα των βιταμινών του συμπλέγματος Β έτσι ώστε να υπάρχει συνεργική δράση ανάμεσα τους για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα? Αν έχει βιταμίνη Α προέρχεται από β-καροτένιο για να αποφευχθεί η πιθανότητα τοξικότητας? Περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά όπως το συνένζυμο Q10, τα καροτενοειδή ή τα βιοφλαβονοειδή για να βοηθήσουν στην αντοιξειωτική προστασία του οργανισμού?

Μία επιστημονικά μελετημένη σύνθεση πολυβιταμίνης περιέχει συνδυασμούς βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και επιλεγμένων συστατικών για να έχει το μέγιστο όφελος υγείας και ευεξίας.

3. Περιεκτικότητες φόρμουλας

Είναι σημαντικό η δόση κάθε συστατικού που περιέχεται στη σύνθεση της πολυβιταμίνης να είναι επαρκής και αποτελεσματική. Οι Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες (ΣΗΠ) των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων συμβάλλουν στην επαρκή θρέψη του οργανισμού και στην πρόληψη εμφάνισης πιθανής ανεπάρκειας. Είναι ωφέλιμο τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής να μην περιέχουν υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών αλλά οι περιεκτικότητες τους να είναι κοντά στις ΣΗΠ. Επιπλέον, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση υγείας, τους ρυθμούς ζωής και άλλους παράγοντες οι ανάγκες πρόσληψης θρεπτικών συστατικών διαφοροποιούνται. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, η πολυβιταμίνη που θα επιλέξουμε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, ανάλογα με το αν επιζητάμε περισσότερη ενέργεια, μια απλή ενίσχυση του οργανισμού, κάλυψη των αναγκών σε μεγαλύτερες ηλικίες, στην εγκυμοσύνη, την παιδική ηλικία κλπ.

4. Ασφάλεια

Ακολουθεί η εταιρεία που τις παράγει όλες τις καλές πρακτικές παρασκευής (έλεγχος πρώτων υλών, έλεγχος αλυσίδας παραγωγής, τεστ σταθερότητας, ελεγχόμενες συνθήκες φύλαξης κλπ.)? Είναι γνωστοποιημένες στον ΕΟΦ?

Η ασφάλεια των πολυβιταμινών και γενικότερα των συμπληρωμάτων διατροφής που χρησιμοποιούμε οφείλει να είναι στα κύρια κριτήρια επιλογής τους. Η τήρηση όλων των διαδικασιών ελέγχου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα συμπληρώματα διατροφής διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των πολυβιταμινών. Ταυτόχρονα, η γνωστοποίηση στον ΕΟΦ σημαίνει πως τηρούνται οι κανόνες που αφορούν την ασφάλεια, τη σύνθεση, τα συστατικά και την αποτελεσματικότητα τους.

5. Μορφή

Δεν είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατάποση χαπιών, ειδικά όταν το μέγεθός τους είναι μεγάλο. Για το λόγο αυτό επιζητούν μία εύληπτη μορφή πολυβιταμίνης όπως είναι τα αναβράζοντα ή μασώμενα δισκία, τα σιρόπια και οι μονοδόσεις. Συνήθως, οι πολυβιταμίνες σε σιρόπι ή μασώμενα δισκία απευθύνονται σε παιδιά, γι΄αυτό και οι περιεκτικότητες τους είναι χαμηλές, ενώ οι μονοδόσεις συναντώνται σπάνια λόγω υψηλού κόστους. Η συνηθέστερη μορφή, μετά τις καταπινόμενες ταμπλέτες, είναι αυτή των αναβράζοντων δισκίων τα οποία συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και παρουσιάζουν άμεσο αποτέλεσμα απορρόφησης και δράσης.

Καθίσταται λοιπόν προφανές, πως  λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής, εφόσον ταιριάζει στις ανάγκες μας και η επιλογή της γίνει με βάσει τα σωστά κριτήρια, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καθημερινή μας ευεξία.

Η σειρά πολυβιταμινών της Lanes, με 7 διαφορετικές προτάσεις πολυβιταμινών προσφέρει επιλογές και συμπληρώνει τις διαφορετικές ανάγκες κάθε οργανισμού. Συγκεκριμένα:

Daily One – ταμπλέτα: Εμπλουτισμένη σύνθεση με 13 βιταμίνες, 10 μέταλλα, ενισχυμένη με λουτεΐνη. Είναιιδανική για καθημερινή κάλυψη ή αναπλήρωση των διατροφικών αναγκών του οργανισμού. Χωρίς ιώδιο για όσους το αποφεύγουν. Σε ταμπλέτες σταδιακής αποδέσμευσης για μέγιστη απορρόφηση και παρατεταμένο αποτέλεσμα δράσης.

Daily One – αναβράζουσα: Με 12 βιταμίνες, 4 μέταλλα είναιιδανική για καθημερινή κάλυψη ή αναπλήρωση των διατροφικών αναγκών του οργανισμού. Χωρίς ιώδιο για όσους το αποφεύγουν. Σε αναβράζουσα μορφή για άμεσο αποτέλεσμα δράσης και γεύση πορτοκάλι.

Xtra Energy – ταμπλέτα: Με 12 βιταμίνες και 8 μέταλλα και ενισχυμένη με ταυρίνη, Panax Ginseng, λουτεΐνη & συνένζυμο Q10 είναιιδανική για ενέργεια, τόνωση και πνευματική διαύγεια. Σε ταμπλέτες σταδιακής αποδέσμευσης για μέγιστη απορρόφηση και παρατεταμένο αποτέλεσμα τόνωσης.

Xtra Energy – αναβράζουσα: με 12 βιταμίνες και 5 μέταλλα και ενισχυμένη με Panax Ginseng & συνένζυμο Q10 είναιιδανική για ενέργεια, τόνωση και πνευματική διαύγεια. Χωρίς ιώδιο και σίδηρο. Σε αναβράζοντα δισκία για άμεσο αποτέλεσμα δράσης, με γεύση γκρέιπφρουτ-πορτοκάλι. 

50+ Vitality – ταμπλέτα: Ειδικά μελετημένη σύνθεση για τις ανάγκες ατόμων 50+ με 12 βιταμίνες και 10 μέταλλα και ενισχυμένη με πρεβιοτικά, λυκοπένιο & λουτεΐνη. Χωρίς ιώδιο για όσους το αποφεύγουν. Σε ταμπλέτες σταδιακής αποδέσμευσης για μέγιστη απορρόφηση και παρατεταμένο αποτέλεσμα δύναμης, αντοχής και ζωντάνιας.

50+Vitality – αναβράζουσα: Ειδικά μελετημένη σύνθεση για τις ανάγκες ατόμων 50+ με 11 βιταμίνες και 4 μέταλλα και ενισχυμένη με πρεβιοτικά για τημέγιστη δυνατή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, λυκοπένιο & λουτεΐνη. Χωρίς ιώδιο, σίδηρο και βιταμίνη Α. Σε αναβράζοντα δισκία με γεύση μανταρίνι.  

Memory – ταμπλέτα: εξειδικευμένη σύνθεση με 11 βιταμίνες, 6 μέταλλα και ενισχυμένη με Panax Ginseng & Gingko Biloba για την σωματική τόνωση και την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Χωρίς ιώδιο για όσους το αποφεύγουν.

Ελίνα Ασημακοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Η Ελίνα Ασημακοπούλου είναι κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου «Manchester Metropolitan» της Αγγλίας. Ασκεί ενεργά το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου από το 2006 έχοντας μέχρι τώρα πραγματοποιήσει πλήθος επιτυχημένων συνεργασιών στο χώρο της διατροφής, της υγείας, του αθλητισμού και της παιδείας. Από το 2007 διατηρεί το προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στα Καλύβια Αττικής.

Προηγούμενο

Διαχείριση του άγχους & διατροφικά tips!

Πονόλαιμος τέλος!

Επόμενο